ČR by měla podle Jana Tamáše vystoupit z NATO

Foto: www.army.cz

Projekt amerického radaru v ČR je mrtev. Rozhodnutí americké administrativy v čele s prezidentem Obamou vyvolalo na české scéně vlnu velkých vášní. Spokojenost pochopitelně neskrývá nejviditelnější postava radarových protestů Jan Tamáš, který v rozhovoru s kolegou Janem Hlochem prozradil, že na Obamovo rozhodnutí měl určitý vliv i neutuchající odpor občanů ČR.

Barack Obama,  foto: ČTK
"Myslím si, že to, že se nám povedlo zastatvit ratifikační proces, tak napomohlo tomu, že Barack Obama vůbec toto rozhodnutí mohl udělat."

Jakým způsobem se vám povedlo zastavit ratifikační proces? Ty smlouvy vzal tehdejší premiér Mirek Topolánek zpět, protože v PS nebyla většina pro jejich schválení, nikoliv proto, že byla proti většina občanů ČR.

"Myslím, že to spolu souvisí. Nebýt občanského odporu, stovek tisíc podpisů pod peticemi, protestů v Bruselu i jinde, tak by se českým poslancům o radaru rozhodovalo snáze a ti co byli proti, by měli daleko horší pozici."

Současný americký prezident Barack Obama však nadále deklaruje, že s protiraketovou obranou počítá. Uvažuje se o možnosti umístit do střední Evropy její mobilní prvky. V případě, že by to přišlo na pořad dne, budete opět protestovat a podporovat českou společnost v odporu?

Jan Tamáš,  foto: Kristýna Maková
"Je potřeba směřovat především k odzbrojování, nikoliv ke stavění nových vojenských základen. To znamená, že bychom určitě pokračovali v odporu. Jde o to, jestli chceme řešit mezinárodní problémy vojenskou silou nebo nenásilně, diplomatickými řešeními, která povedou k dialogu. Současně ČR je v EU, toho bychom měli využít a zasloužit se o reformu Spojených národů, které byly vytvořeny za účelem zajištění mezinárodní bezpečnosti."

ČR je nejen členskou zemí EU, ale také NATO. Měla by se společnost bránit protiraketové obraně i pod zastřešením Severoatlantické aliance?

"Jako Humanisté se domníváme, že ČR by měla z NATO vystoupit. Nebylo moudré, že po rozpuštění Varšavské smlouvy tady zůstal ten druhý vojenský celek, čímž se promeškala obrovská příležitost, která tady po skončení studené války byla. Nicméně ta příležitost není definitivně pryč a mohli bychom se k tomu tématu opět vrátit a přispět k rozpuštění tohoto vojenského spolku a aby jeho roli nahradilo OSN. A to nejen vojenskou roli, ale především tu diplomatickou."

Když jste zmínil diplomacii, podle nejen domácích, ale i zahraničních politických analytiků ČR dlouhodobě škodí, že nemá jednotnou zahraniční politiku. Mnohdy se na tomto tématu štěpí koalice s opozicí. Myslíte, že by bylo vhodné, aby v rámci nějaké celospolečenské diskuse, se česká zahraniční politika konečně sjednotila?

"Myslím, že to je problém nejen české zahraniční politiky, ale obecně české politiky. Bohužel zájmy občanů a dlouhodobý zájem ČR je na další koleji až za zájmy konkrétních stran, které jsou zrovna u moci. Česká demokracie je velmi formální a my jsme pro to, aby ta demokracie byla reálnější, aby to byli občané, kteří budou mít zásadní vliv na směřování země např. referendy, které budou souviset se zahraniční politikou země."