Ministři zemí NATO se zabývali i radarem

Zasedání NATO, foto: ČTK

Dohody mezi Českem, Polskem a Spojenými státy o umístění americké protiraketové základny na území obou středoevropských států považuje Severoatlantická aliance za důležitý krok. Vyplývá to z komuniké vydaného po zasedání ministrů zahraničí NATO. Česká diplomacie označuje toto prohlášení za výrazný posun, podle zdejších odpůrců radaru se však ve skutečnosti vůbec nic nemění.

Zasedání NATO,  foto: ČTK
"O to jsme vždycky usilovali... Z toho jsme velice šťastni,"řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o prohlášení svých resortních kolegů z členských zemí NATO. Ti "ocenili podpis těchto dohod jako důležitý krok při tvorbě alianční architektury protiraketové obrany,"řekl velvyslanec při NATO Štefan Füle o americko-českých a americko-polských dohodách, týkajících se zamýšleného vybudování protiraketové základny, sestávající z radaru v Česku a raket v Polsku.

Experti NATO nyní pracují na několika variantách budoucí alianční obranné architektury, přičemž ale základem každé z nich má být americký systém včetně radaru v Brdech, potvrdil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: "NATO ve všech tedy plánech počítá s tímto článkem protiraketové obrany."

Karel Schwarzenberg na zasedání NATO,  foto: ČTK
A jak zaznamenal bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák, představitelé Severoatlantické aliance se pokusili i o jakési vstřícné gesto směrem na východ: "Ministři členských zemí NATO také vyzvali Rusko k přijetí amerických návrhů ke spolupráci na protiraketové obraně. NATO prohlásilo, že je připravené hledat možná propojení amerických, ruských i aliančních protiraketových systémů, až k tomu bude vhodná doba."

Podle velvyslance ve Spojených státech Petra Koláře přihlášení se Aliance k americkému systému je dalším důrazem v prospěch toho, aby se od projektu zásadně neodchýlila ani budoucí washingtonská administrativa Baracka Obamy. Deníku Právo Kolář řekl, že pochyby mohou nastat nejspíš jen kolem termínů instalace štítu a jeho financování a případně ještě výraznějšího ukotvení systému ve struktuře NATO.

Překážkou na české straně pak může být schválení dvou příslušných smluv ve Sněmovně. Zatímco Senát je minulý týden odsouhlasil, v dolní komoře českého parlamentu radar čelí odporu levicové opozice a vládě by chyběl každý koaliční hlas. Těmi si kabinet ale nemůže být jistý například u zelených poslankyň Jakubkové a Zubové. Podle reprezentanta tohoto názorového křídla ve Straně zelených a asistenta Olgy Zubové Matěje Stropnického však aktuální bruselské setkání nepřineslo žádnou změnu proti dosavadnímu stavu: "Znění těch smluv se nemění, to je podstatné. V těch smlouvách a v té hlavní smlouvě, konkrétně v článku 10, je přímo věta, že veškeré operace protiraketového štítu náleží pod výhradní řízení a velení Spojeným státům. A to byla ta hlavní podmínka Strany zelených, to jest aby řízení a velení bylo kolektivní v rámci celého NATO. A v tomhletom se nic nezmění."

Podle Stropnického proto není ani důvod měnit postoj k radaru.