ČT uvede Proces H - dokumentární rekonstrukci procesu s Horákovou

Процесс с Миладой Гораковой

Dokumentární série deseti padesátiminutových filmů "Proces H" zpřístupňuje přípravu, průběh a jednotlivé účastníky komunisty inscenovaného Procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou Dr. Milady Horákové tak, jak tento "největší politický proces" probíhal od 31. května do 8. června v roce 1950.

"Na lavici obžalovaných se ocitli bezohlední političtí kariéristé, vyvlastnění továrníci, trockističtí škůdci dělnické třídy a sluhové zločinné politiky Vatikánu..." hřímal hlasatel komentující dobový filmový týdeník, který měl referovat o dění v pankrácké budově vrchního soudu v Praze, ale nakonec se nevysílal. Je jedním z materiálů použitých ve filmu Proces H. Martin Vadas, režisér a hlavní iniciátor koncipoval projekt jako sled jednotlivých dnů líčení.

Vadas: "Má to být jakoby shrnující zpravodajství ze dne. Poměrne rozsáhlé, protože každý den má 52 minut."

Až po čtyři popravy ráno 27. června 1950. Tvůrci pracovali s mnoha unikátními archiváliemi. Jde o filmový záznam z Národního filmového archivu, rozhlasové vysílání Československého rozhlasu z Archiv Českého rozhlasu, audiozáznam závěrečných řečí všech třinácti obžalovaných z Národního archivu a další archiválie. Žádné z nich doposud nebyly v takovém rozsahu nikde uveřejněny.

Základem je mnohahodinový filmový záznam z přelíčení, který byl uchováván na křehkém hořlavém materiálu až do roku 1989. Pak byla vyrobena kopie, z níž se ale v médiích využívala vždy jen malá ukázka z řeči Milady Horákové. Podle filmové historičky Evy Pavlíkové je hlavní smysl práce Martina Vadase v tom, že upozorňuje na ostatní oběti tohoto procesu.

Pavlíková: "Vlastně nikdo zatím neprojevil kromě režiséra Vadase zájem zmapovat celý ten proces, to co pan režisér teď udělal, to je myslím velký počin. Byl to monstrproces, jehož hlavní postavou byla samozřejmě pní doktorka Horáková, a všichni ti další obžalovaní a popravení zůstali v jejím stínu."

Martin Vadas doplňuje:

Vadas: "Miladu Horákovou znají všichni, ale neznají dalších dvanáct skvělých osobností, které jsou souzeny s ní. A neznají ten mechanismus, jak to proběhlo. A tady se nabízí možnost takového zážitkového poučení. Každý si to může prožít."

Od pondělí 11. května do středy 13. uvádí s předstihem ve speciální projekci všechny díly Kino Ponrepo, kdo se do kina nedostane, bude moct dokument sledovat na přelomu května a června. Česká televize je do vysílání nasadí ve dnech, kterých se filmy týkají. Podobné dokumenty poběží paralelně v Českém rozhlase.