Dagmar Havlová odchází po 43 letech z Divadla na Vinohradech

Dagmar Havlová, Michael Žantovský a Miloš Vystrčil s bustou Václava Havla v kavárně Slavia

Dagmar Havlová dala po 43 letech výpověď v Divadle na Vinohradech. Původně plánovala odejít už na konci roku 2019.

Dagmar Havlová | Foto: ČT

Její poslední rolí byla milionářka Klára v inscenaci Návštěva staré dámy. Klára se vrací do svého rodného města, aby se pomstila svému milenci, který ji kdysi zradil. Toho si zahrál ředitel divadla Tomáš Töpfer.

Töpfer, který kadiduje do senátu za ODS, řekl, že Havlová uvažovala o svém o odchodu z divadla už delší dobu a definitivně se rozhodla ukončit angažmá před rokem.

"Opravdu nastal čas v nejlepším odejít," řekla deníku Aha! Dagmar Havlová, která se však nebrání filmovým či seriálovým nabídkám.

Divadelní angažmá přerušila, aby se věnovala roli první dámy

Václav a Dagmar Havlovi | Foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

Na Vinohrady přišla ještě pod svým dívčím jsménem Veškrnová na konci 70. let. Po svatbě s tehdejším prezidentem Václavem Havlem v roce 1997 své angažmá přerušila a věnovala se roli první dámy. Na jeviště se vrátila v roce 2006, kdy zaplněné hlediště Divadla na Vinohradech aplaudovalo jejímu výkonu v inscenaci Chvíle pravdy režiséra Ladislava Smočka.

Na jevišti se Dagmar Havlová objevila poprvé už ve třinácti letech. A po základní škole zamířila na brněnskou konzervatoř, kde mimo jiné potkala svého prvního muže Radvíta Nováka, otce dcery Niny. Další cesta vedla na Janáčkovu akademii múzických umění.

Než zamířila na Vinohrady, hrála v Divadle na provázku, i v Semaforu. V roce 1979 získala angažmá v Divadle na Vinohradech. Na stříbrném plátně poprvé zazářila v roce 1974 ve filmu Holky z porcelánu režiséra Juraje Herze.

Po smrti Václava Havla se Dagmar Havlová nepřestala angažovat v nejrůznějších aktivitách spojených se jménem prvního českého prezidenta. Přes 20 let působí v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Holky z porcelánu