Dáte si novinku, univerzitní "červený chléb"?
V Česku se začal objevovat nový druh chleba. Je příznivý pro zdraví a přezdívá se mu Karkulka podle načervenalé barvy. Je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice.
Než mohla Karkulka vzniknout, musely se spojit hned tři instituce - Mendelova univerzita v Brně za výzkum, firma SEMO jako producent osiva a tradiční rodinná Karlova pekárna.
Látky obsažené v chlebu mají antioxidační účinky
Nový chléb je jedním z produktů aplikovaného výzkumu Mendelovy univerzity. "Šlechtitelé dodali přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu vitamínů, minerálů a antokyanů, které přispívají k lepšímu zdraví člověka," uvedl za výzkumný tým Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty.
Antokyany mají antioxidační účinky. "Konzumací pečiva do sebe člověk přirozenou cestou dostává látky, které vyvazují volné radikály, jež se během života v organismu tvoří a mohou způsobovat zánětlivá onemocnění," dodal Vyhnánek.Pšenice i chléb pochází z jižní Moravy a jde tedy o regionální potravinu. "Červený" chleba nebude ani drahý. Za bochníček o hmotnosti 350 kilogramů zaplatíte 29 korun.