"Den země" aneb chovejte se k přírodě šetrně!

Lesy pod Roštejnem

22. dubna se slaví po celém světě Den země. Ekologická sdružení se snaží v tento den upozornit veřejnost na problémy, které lidé způsobují životnímu prostředí. Česká republika se už po patnácté přidala k ostatním zemím, který tento ekologický svátek slaví. Jsou Češi ohleduplní k přírodě?

Lesy pod Roštejnem
Češi se pomalu učí, jak chránit životní prostředí. Máme ale stále oproti západní Evropě co dohánět. Tak například: dosud není v domácnostech běžné třídit odpad. Také nešetříme papírem, a hlavně vodou. Tvrdí Patrik Kubas z ekologického sdružení Tereza.

"Česká veřejnost je vzdělanější a vzdělanější. Mezi rozvinutými západními zeměmi máme ještě nějaký skluz. Nicméně si myslím, že česká splečnost je všeobecně nakloněna k ochraně životního prostředí. Takže máme čím dál tím víc dobrovolníků, kteří bezplatně a nezištně pomohou právě v organizaci Dne země."

Jak se to stalo, že Češi jsou ekologičtější, respektive mají blížeji k ochraně životního prostředí?

Zdevastovaná část Šumavy
"Myslím si, že česká krajina je nádherná. Byl jsem v mnoha zemích a musím říci, že česká krajina patří k nejkrásnějším. Lidé si to uvědomují."

Česká republika se už po patnácté přidala k oslavě mezinárodního Dne Země, který se slaví 22. dubna. Akce, které mají lidem připomenout, že chránit přírodu je rozumné, probíhají o víkendu. Češi jsou prý více a více v oblasti ekologie vzdělanější, mají zájem naučit se účinně chránit životní prostředí, tvrdí Patrik Kubas z ekologického sdružení Tereza, podle něj to dokládá i zájem veřejnosti o Den země. Minulý rok například jednu akci v Prokopském údolí v Praze navštívilo 2000 lidí. A jak se vlastně slaví tento svátek. Lidé se mají v tento den například vyhnout jízdě autem, nebo třídit odpad, prostě udělat něco k ochraně životního prostředí. Povedlo se vám to? Jestli ne, není pozdě, změnit své chování můžete kdykoliv, tvrdí Patrik Kubas.

"Proč není ekologie ve veřejnosti více známá známá je to, že existuje řada přesdidků. Jako například to, že ekologové jsou ti, co se přivazují ke kolejím, stále manifestují, nebo dokonce, že jsou to teroristé. To jsou pochopitelně hloupost. Myslím si, že ale i sposta lidí ví, že ekologie je dobrá věc a přírodu chránit je potřeba. Spíš jdem o to, že sami nemají sílu, motivaci pro to něco udělat. Právě ten Den země 22. dubna je pevné datum, kdy každý si může říct, že v rámci toho svátku půjdu a vyčistím třeba potok, ale i daleko menší věc, třeba, že nepojedu do práce autem aale hromadnou dopravou. Každý člověk si může říci, že pro tu přírodu něco udělá."