Denní souhrn zpráv

Němeček v pondělí vládě znovu předloží protikuřácký zákon

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pondělí vládě znovu předloží návrh protikuřáckého zákona. Po pátečním mimořádném jednání koaliční rady to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zákon ve středu Sněmovna zamítla i kvůli hlasům koaličního ANO. Nový návrh zohlední pozměňovací návrhy přijaté ve středu poslanci s výjimkou změny Marka Bendy (ODS), která zaváděla kuřárny v restauracích. Neúspěch předpisu přinesl možná největší koaliční roztržku během více než dvouletého fungování vlády. Kabinet bude usilovat o urychlené projednání nového návrhu ve Sněmovně, uvedl premiér.

Pacienti zkritizovali zamítnutí protikuřáckého zákona

Svaz pacientů v pátek v otevřeném dopise ostře zkritizoval postup poslanců ANO, kteří svým hlasováním znemožnili přijetí protikuřáckého zákona. Kvůli jejich postupu nebude Česko chránit občany před škodlivými účinky kouření. Podle koaliční rady má o zákoně doplněném o pozměňovací návrhy schválené Sněmovnou s výjimkou kuřáren v restauracích jednat v pondělí vláda. Norma by mohla platit od ledna 2017. Zástupci pacientů připomínají, že kouření má v ČR na svědomí desítky tisíc zhoubných nádorů ročně, tisíce životů a miliardy korun vydaných na léčení zdravotních komplikací způsobených negativními účinky kouření.

Babiš označil svolání schůzky koalice na pátek za naschvál

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš nebyl ochoten zrušit svůj program ve Zlínském kraji kvůli koaličnímu jednání, které premiér svolal na tento pátek. Svolání schůzky považuje za naschvál. Babiš to řekl při návštěvě Uherského Hradiště, kde mimo jiné jednal o rekonstrukci někdejší věznice. Premiér svolal schůzku po středečním hlasování o protikuřáckém zákonu. Předpis Sněmovnou neprošel kvůli části poslanců vládního hnutí ANO, i když kabinet zákon schválil. ČSSD a ANO se kvůli tomu obviňují z porušení koaliční dohody či podrazů. Podle Sobotky byl postup ANO v rozporu s dobrým fungováním koalice.

Jednání Sněmovny skončilo předčasně kvůli Babišově absenci

Páteční jednací den Sněmovny skončil předčasně, trval asi hodinu. Důvodem byla nepřítomnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž měl v závěrečném schvalovacím kole uvést šest předloh. Babiš se z jednání omluvil. Je na návštěvě Zlínského kraje a na dopoledním programu měl například návštěvu Uherskohradišťské nemocnice. Stal se za to terčem kritiky některých poslanců. "Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference," opřel se do ministra předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Do Babiše, ale i do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se pustil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ministerský předseda podle něho nezvládá svou roli a Babiš předvedl ukázku nepracovitosti. Nynější schůze Sněmovny bude pokračovat od úterního odpoledne.

Babiš v Hradišti slíbil peníze na opravu věznice

Ministr financí Andrej Babiš v pátek v Uherském Hradišti slíbil, že sežene peníze na rekonstrukci někdejší věznice. Po opravě by zde měl být památník obětí komunismu. Areál by se měl stát i sídlem státních institucí v čele s okresním soudem, který věznici momentálně spravuje. Babiš uvedl, že o existenci chátrajícího areálu donedávna vůbec nevěděl. "Asi nemám dobré znalosti naší historie. Rozhodně by to mělo být zachováno jako památka na naši hroznou historii," uvedl Babiš. Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Sněmovna schválila nový atomový zákon

Sněmovna schválila nový atomový zákon. Nahradí dosavadní a již zastaralý zákon z roku 1997 a zohlední také nové evropské směrnice. Zpřesňuje technické požadavky a pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Nyní ho dostane k projednání Senát a poté k podpisu prezident.

Chovanec podá žalobu kvůli maketám šibenice

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podá správní žalobu proti rozhodnutí magistrátu, podle kterého nošení šibenic na demonstrace není ani přestupek. Vyhrožování šibenicí podle ministra nesmí být legální. Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli občanovi ČR podle něj přesahuje meze svobody projevu a mělo by to být posuzováno minimálně jako přestupek. V centru Prahy v červenci protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici.

Protičínští demonstranti podali žaloby na postup policie

Organizátoři demonstrace proti čínské lidskoprávní politice a jejich advokáti podali dvě správní žaloby za 13 lidí, jednu ústavní stížnost a dále návrh 18 senátorů na zrušení paragrafu z dopravního zákona. Nesouhlasí s postupem policie a magistrátu v souvislosti s demonstrací na Hradčanském náměstí, která se uskutečnila při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Policie podle nich zneužívá dopravní legislativu k bezpečnostním opatřením, omezuje tak shromažďovací právo a svobodu projevu, řekli novinářům.

Turecký velvyslanec: Samková urazila islám, to je trestné i v ČR

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje nedávné vystoupení právničky Kláry Samkové na sněmovním semináři za urážku islámu, kterou by měli čeští státní zástupci začít vyšetřovat. Slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, uvedl velvyslanec v České televizi. Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Bigali poté s dalšími představiteli velvyslanectví na protest opustil sál. Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné a vyzvalo k mezináboženskému dialogu. Výroky Samkové o islámu se začaly zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora.

V Norsku končí jednání soudu v kauze Michalákových

Norský soud posledním dnem řeší odvolání Češky Evy Michalákové proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a o adopci mladšího chlapce. Soud v Hokksundu se zabývá i původním návrhem matky na vrácení synů do její péče. Rozsudek s největší pravděpodobností nebude v pátek zveřejněn a Michaláková ho dostane písemně později. Předsedkyně soudu Liv Synnöve Taraldsrudová informovala, že soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny. Podle právního zástupce Michalákové Pavla Hasenkopfa jsou v zásadě čtyři varianty, jak by soud mohl dopadnout. Při jednání podpořil matku český stát, který soudu poslal své stanovisko. Mladšího syna viděla matka naposledy loni v srpnu, staršího před více než dvěma lety. Chlapec podle norských úřadů o setkání nestojí.

Česko oslovilo několik států kvůli nákupu radarů pro armádu

České ministerstvo obrany oslovilo vlády několika států kvůli nákupu radarů pro armádu. Osm mobilních radiolokátorů MADR, které nahradí starší přístroje, přijde podle dřívějších informací asi na 3,6 miliardy korun. K podání nabídek na dodávku radarů vyzvalo Česko vlády Francie, Izraele, Švédska a Velké Británie, oznámil mluvčí ministerstva Petr Medek. Nové 3D radiolokátory MADR mají podle mluvčího ministerstva nahradit zastaralé radary sovětské výroby.

Do ČR přijel americký vojenský konvoj

Do České republiky v pátek přijel americký vojenský konvoj, který míří na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Konvoj, který má čítat přibližně 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky, se bude přes Českou republiku přesunovat do pondělí. Páteční noc stráví vojáci v ruzyňských kasárnách. Další dvě noci pak jedna část konvoje stráví ve Vyškově a druhá v Přáslavicích. Součástí přesunu amerických vojáků bude i společné cvičení s českými vojáky zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské ležení a řízení vozidel. Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády.

V Praze vykolejil vlak, omezení postihlo desítky spojů

V centru Prahy mezi vršovickým a hlavním nádražím v pátek před polednem vykolejil v tunelu osobní vlak bez cestujících. Nehoda zablokovala dvě ze čtyř traťových kolejí, omezení postihlo desítky rychlíků i regionálních vlaků. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš řekl, že kvůli poškození trati bude obnovení provozu trvat delší dobu. Cestující mohou podle Českých drah využít jako náhradu linky metra B a C, kde jim budou uznány jízdenky drah.

Veřejnost se naposledy loučí s Adolfem Bornem

Ve strašnickém krematoriu se tento pátek veřejnost naposledy rozlouči s výtvarníkem Adolfem Bornem. Známý ilustrátor a kreslíř zemřel 22. května nedlouho před svými 86. narozeninami. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen, například roku 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku. Později dostal francouzský Řád umění a literatury. V roce 2013 získal na festivalu Anifilm cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

Ve Zlíně začíná filmový festival pro mládež

Ve Zlíně začíná mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Nabídne 361 snímků z 56 států, jde o rekordní počet zemí, jejichž filmy se na festivalu budou promítat. Festival je letos zaměřen na francouzskou kinematografii a 80. výročí založení zlínských filmových ateliérů. Připomene osobnosti, které zde působily, například Hermínu Týrlovou, Karla Zemana, Josefa Pinkavu či Zdeňka Lišku. Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Potrvá do 3. června. Loňský ročník navštívilo rekordních 120.000 lidí.

Začíná festival Prague Fringe

Od tohoto pátku do 4. června zaplní malostranské kulturní prostory v pořadí už patnáctý ročník mezinárodního festivalu Prague Fringe. Tento nekomerční kulturní projekt přivede do metropole začínající umělce a soubory z celého světa. Kromě evropských zemí, jako jsou například Skotsko či Nizozemsko, jsou v Praze i zástupci Jižní Afriky, Japonska, USA nebo Mexika.

Prague Food Festival začal ochutnávkou menu z doby Karla IV.

Desátý ročník Prague Food Festivalu, který od pátku přivítá v Královských zahradách Pražského hradu tisíce milovníků kvalitní gastronomie, byl ve čtvrtek večer oficiálně zahájen v Míčovně. Zvaní hosté ochutnali menu Karla IV., které v duchu kuchyně XIV. století připravili členové Národního týmu kuchařů a cukrářů, zhlédli stylizovanou módní přehlídku na téma "balada z hadrů", podporující takzvanou filozofii neplýtvání taste-waste, a ochutnali moravská vína.

Začíná akce Praha pije víno, oslaví i Karla IV.

V prostorách pražské Novoměstské radnice a přilehlého Karlova náměstí v pátek začíná dvoudenní festival Praha pije víno. Letos si připomene 700. výročí narození zakladatele organizovaného vinařství na území dnešního hlavního města, římského císaře a českého krále Karla IV. Festival propaguje autentická, přírodní vína bez aditiv. Zastoupená vinařství reprezentují vinařské regiony Čech, Moravy, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Slovenska, Chorvatska či Itálie. Festival navazuje na tradici podobných setkání vinařů z bývalé rakousko-uherské monarchie, která se konala až do vypuknutí první světové války.

Zoo Dvůr: Všechny uprchlé vodušky jsou zpět

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem potvrdila, že všechny vodušky červené, které v úterý uprchly v průtrži mračen z areálu safari, jsou zpět v zoo. Zahrada už ve středu nalákala zpět do areálu šest vodušek, chovatelé je museli v areálu opakovaně přepočítat, řekla to mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Zoo ve středu oznámila, že se z areálu přes plot poničený přívalovým deštěm dostala necelá desítka těchto antilop. Šest vodušek, které se po útěku zdržovaly stále nedaleko plotu, se podařilo po zvětšení otvoru v plotě nasměrovat zpět do areálu safari.

Sport

Pouze hráči z NHL doplnili nominaci české hokejové reprezentace na zářijový Světový pohár v Torontu. Trenér Josef Jandač na sedm volných míst v týmu zařadil obránce Michala Jordána, Zbyňka Michálka, Jakuba Nakládala a útočníky Radka Faksu, Aleše Hemského, Dmitrije Jaškina a Milana Michálka.

Tenista Tomáš Berdych zvládl přes výpadek ve druhé sadě utkání 2. kola grandslamového Roland Garros a zůstává posledním českým mužem ve dvouhře. Sedmý nasazený porazil Málika Džazírího z Tuniska 6:1, 2:6, 6:2 a 6:4 a postoupil potřetí za sebou a pošesté ze svých třinácti účastí na antuce v Paříži do třetího kola. Jiří Veselý skončil po prohře se Španělem Nicolásem Almagrem 4:6, 4:6 a 3:6.

Skifaři Miroslava Topinková Knapková a Ondřej Synek postupili do semifinále druhého závodu Světového poháru v Lucernu. Zatímco olympijská vítězka z Londýna se mezi dvanáct nejlepších kvalifikovala přímo z úvodní rozjížďky, úřadující mistr světa musel absolvovat i čtvrtfinále.

Snowboardistka Ester Ledecká je favoritkou ankety Král Bílé stopy, která bude v pátek večer vyhlášena na galavečeru na pražském Žofíně. Vítězka Světového poháru v paralelních závodech se může stát druhou snowboardistkou po Evě Samkové, terá si na hlavu nasadí korunku královny.

Vítězství nad úřadujícími mistryněmi světa vybojovaly plážové volejbalistky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou na Grand Slamu Světového okruhu v Moskvě. Česká dvojice zdolala Brazilky Agathu a Barbaru po třísetové bitvě 21:14, 13:21 a 17:15 a odpoledne si zahraje o postup do čtvrtfinále.

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle přišel o zlatou medaili z Atén, kterou získal v roce 2004. Jednačtyřicetiletý bývalý atlet a nynější golfista ji vezl ukázat ve středu dětem na turnaj středoškolských družstev v golfu do Mstětic. Odcizení medaile nahlásil na policii.

Počasí

Bude většinou oblačno. Teploty 20 až 24, na horách kolem 16 stupňů.

V části Česka se od pátečního odpoledne do půlnoci vyskytnou bouřky, které budou postupovat od Německa směrem na Moravu. Místy mohou být silné, na jihu a západě Čech i velmi silné. Doprovodí je kroupy, přívalový déšť a silný vítr, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).