Denní souhrn zpráv

Česká republika zpřísnila bezpečnostní opatření

Jako reakci na páteční sérii teroristických útoků v Tunisku, Francii a dalších zemích zavedly české orgány zesílená bezpečností opatření na letištích, u některých velvyslanectví a dalších vybraných objektech, jako například u českých poboček americké firmy Air Products, která byla napadena ve Francii. Česko bezpečnost na vybraných místech podle ministra vnitra Milana Chovance zpřísnilo už v pátek. "Zatím nemáme žádnou informaci, že by České republice hrozil aktuálně nějaký útok," řekl ministr v rozhovoru pro Českou televizi. Je možné, že premiér svolá bezpečnostní poradu, řekl ministr. Zvláštní bezpečnostní opatření potrvají určitě do neděle. "V pondělí se vyhodnotí, jestli je potřeba pokračovat," dodal Chovanec.

Sobotka si ve Francii připomněl výročí vzniku československých ozbrojených sil

Premiér Bohuslav Sobotka, desítky českých a francouzských vojáků i veteráni druhé světové války si dnes ve francouzském městě Darney připomněli 97. výročí vzniku československých ozbrojených sil a uznání nároků Čechů a Slováků na samostatný stát. Právě na planině nedaleko městečka Darney se totiž 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikající republice. "Darney má zásadní význam pro Československou státnost," vyjádřil Sobotka své přesvědčení v krátkém projevu u památníku činu československých vojáků, k němuž z Darney vedou dvě cesty - ulice Edvarda Beneše a ulice Milana Rastislava Štefánika. Ministerský předseda připomněl, že krok československých dobrovolníků posílil mezinárodní legitimitu tehdejší československé reprezentace a podpořil snahy o vznik samostatného státu.

Česko finančně podpoří projekty na pomoc syrským uprchlíkům v Libanonu

Česká republika poskytne 4,1 milionu korun na humanitární pomoc pro syrské uprchlíky v Libanonu. Uvolnění částky dnes schválil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Z částky 4,1 mil. Kč se budou financovat dva projekty zaměřené na vzdělávání a zdravotní péči pro syrské uprchlíky. Oba projekty jsou v souladu s prioritami libanonské vlády. Na podporu vzdělávání bude ve spolupráci s místním neziskovým partnerem zajištěno dovybavení 22 veřejných škol ve městě a regionu Tripolis, které ve směnném provozu zajišťují výuku syrských dětí. Z prostředků určených na zdravotnictví se zakoupí přístroje pro veřejnou nemocnici v Tamnine, která zdarma léčí syrské uprchlíky. V tiskové zprávě to oznámilo české ministerstvo zahraničí. V letošním roce už Česká republika poskytla pomoc vnitřně vysídlenému obyvatelstvu uvnitř Sýrie a syrským uprchlíkům v Jordánsku v celkové výši 7,5 milionu Kč. Od počátku konfliktu v Sýrii bylo na humanitární pomoc vynaloženo přes 100 milionů Kč.

Premiér Sobotka svolal zasedání předsednictva Bezpečnostní rady

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na nedělní večer svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Mělo by vyhodnotit opatření proti nelegální migraci a zabývat se bezpečnostní situací v České republice po pátečních atentátech ve Francii a Tunisku. ČTK to dnes oznámil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Čeští turisté v Tunisku zůstávají

Češi, kteří jsou na dovolené v Tunisku, nemají po pátečním teroristickém útoku v letovisku Súsa vesměs zájem o dřívější návrat domů. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jde řádově maximálně o třicítku lidí z více než 3000 českých turistů. Ministerstvo zahraničních věcí zatím podle své mluvčí Michaely Lagronové zjišťuje, jak velký je zájem o odjezd ze země. O vyslání vládního leteckého speciálu, který by zájemce z místa odvezl, zatím ministerstvo zahraničí neuvažuje. Podle marketingového ředitele Exim Tours Stanislava Zímy se zatím z Tuniska rozhodla vrátit jedna rodina, podobná situace je i u dalších cestovních kanceláří. Exim Tour má jen v Súse, kde islámský atentátník v pátek zastřelil 38 lidí, zhruba 600 až 700 klientů.

Začíná festival Janáčkovy Hukvaldy, z festivalové obory byla odcizena socha lišky Bystroušky a skladatelova pamětní deska

V rodišti Leoše Janáčka v Hukvaldech v Moravskoslezském kraji dnes začíná mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Až do 12. července nabídne divákům 11 koncertů a tři divadelní představení. Na úvodním koncertu vystoupí komorní orchestr Camerata Janáček, který uvede skladby Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela a Antonia Vivaldiho. Většina koncertů se tradičně koná v areálu obory hradu Hukvaldy. Letos poprvé v oboře chybí známý památník lišky Bystroušky a pamětní deska Leoši Janáčkovi. Oba předměty byly z obory odcizeny letos v květnu.

Česká policie v noci zadržela sedm uprchlíků

Česká policie pokračuje v zesílených kontrolách mezinárodních vlakových a autobusových linek. V noci z pátku na sobotu policie v Ústeckém kraji zadržela celkem sedm cizinců. Muži z Íránu, Sýrie a Palestiny směřovali do Německa, pět v mezinárodním vlaku, dva v linkovém autobuse, řekl ČTK Pavel Češka z krajské cizinecké policie. Jeden ze zadržených se prokázal falešným dánským pasem. Od začátku roku policie zadržela na v Ústeckém kraji už téměř dvě stovky nelegálních migrantů. Nejvíc jich pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. "Z 90 procent jsou to pouze muži, v málo případech jsou tam ženy s dětmi. To se ale opravdu děje málo," doplnil Češka.

Vila Hany a Edvarda Benešových je otevřena veřejnosti

27. a 28. června je pro veřejnost otevřena vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Vila, jenž je od roku 1975 ve správě Úřadu vlády ČR a je jedinou mimopražskou rezidencí premiéra České republiky, prošla v posledních letech rozsáhlou obnovou. Ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře získala původní podobu z let, kdy ji obývali manželé Benešovi. Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi. Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka je zakončena u hrobky manželů Benešových.

Klášter v Teplé se po letech chátrání dočkal rozsáhlé rekonstrukce

Klášter Teplá nedaleko Mariánských Lázní prošel rozsáhlou rekonstrukcí, nejrozsáhlejší opravy v novodobé historii památky si vyžádaly investici ve výši půl miliardy korun. Projekt zahrnoval rekonstrukci klášterního komplexu a obnovení některých funkcí, které historicky klášter ještě před sto lety měl. Rekonstrukce byla zahájena průzkumem objektu, především sklepních prostor v podzemí. Nová prohlídka s průvodcem zahrnuje knihovnu a výstavu exponátů ze sbírek klášterního muzea. Do prohlídkové trasy není zařazen kostel, protože ten slouží především k církevním účelům.Klášter Teplá byl založen v roce 1193 blahoslaveným Hroznatou. V roce 1950 byl klášter stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil 28 let jako kasárna Československé lidové armády. Pouze kostel a knihovna byly od roku 1958 zpřístupněny k turistickým prohlídkám. Po odchodu armády budovy dále chátraly. V roce 1990 byl klášter, těžce poškozený mnohaletým zanedbáváním, navrácen řádu premonstrátů.

Brno oslaví výročí Mendelových objevů multimediální show

Oslavy 150. výročí přednášek, jimiž Johann Gregor Mendel položil základy genetiky, završí 20. července audiovizuální show na nádvoří kláštera augustiniánů na Starém Brně. Pro návštěvníky je připravena výpravná projekce na zdech kláštera, kde Mendel působil a pěstoval pokusné rostliny.Animace bude doprovázet hudba skladatele Duncana Hendyho, kterou přímo na místě zahraje brněnská filharmonie. Do Brna přijede uctít Mendelův odkaz mnoho významných vědců. Díky online přenosu mohou sledovat show i pracovníci a hosté řady institucí po celém světě, jako je například Královská společnost v Londýně, Muzeum přírodních věd v Berlíně nebo univerzita v Melbourne.