Designblok 2020: Největší česká výstava designu je letos ve znamení vášně

Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Přes 220 designérů, studií a značek letos představuje svoji tvorbu na Designbloku, nejvýznamnější a nejnavštěvovanější přehlídce současného designu v Česku. Festival, který se poprvé koná v areálu bývalého kláštera svatého Gabriela na Smíchově, probíhá za přísných hygienických opatření. Pořadatelé výstavu rozšířili i do online prostoru.

Jana Zielinski,  foto:  Ian Willoughby

Tématem letošního ročníku Designbloku je Vášeň. "Je to myšleno ve smyslu vášeň pro kvalitní práci, pro dobré řemeslo, pro to, co člověk dělá. Protože věříme, že když člověk má vášeň pro to, co dělá, může vytvořit něco, co ho přesáhne," vysvětlila Českému rozhlasu ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Centrální prostor Designerie sloužící jako odpočinková zóna, dětská herna i dějiště doprovodného programu každoročně navrhuje jeden ze špičkových českých tvůrců. Letos to byl úspěšný designér Jan Plecháč, který navrhl i hlavní výstavu na téma Vášeň a otiskl do ní svou vášeň pro motorky.

"Tím, že rád jezdím na motorce, otiskl jsem to do té společné vášně. Oslovil jsem asi devět mistrů svých řemesel a společnými silami dáváme tady v reálném čase dohromady unikátní motocykl," popsal.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Tuzemské značky

Organizátoři vůbec letos kladli velký důraz na zastoupení tuzemských tvůrců a značek v oblasti designu a módy, jejichž výrobní i prodejní příležitosti byly ovlivněny březnovým nouzovým stavem. Novinkou je program Můj sen, který Designblok vyhlásil na podporu šuplíkových projektů designérů.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman

„Máme radost, že jsme mohli designérům splnit sny, na které doposud nebyl čas ani peníze. Program Můj sen představuje díla realizovaná právě díky finanční podpoře Designbloku. Je neuvěřitelné, kolik nových projektů designérů i značek letos na Designbloku vidíme. Je to důkazem síly českého designu, který i v nelehkých dobách nachází cestu, přichází s inovacemi a nedá se zastavit," uvedla Jana Zielinski.

Programovou novinkou je i výstava Design Helps umístěná ve veřejném prostoru pražské Kampy, která nabízí návštěvníkům návrhy a díla designérů, jejichž prostřednictvím design pomáhá v krizi v oblastech zdravotnictví, sociální péče nebo životního prostředí.

Šperky, móda, světelné instalace, nábytek...

Designblok je tradičně rozdělen na Superstudio, kde se prezentují výrobci a značky, Openstudio s menšími designéry a školami, Art House vystavující spíše umělecké předměty a další menší součásti.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Návštěvníci festivalu se letos mohou těšit například na ručně vyráběné šperky ze zlata a drahých kamenů, ale i prsteny připomínající drsnou industrii, kolekci brýlí pro první českou prezidentku, skleněné vázy vytvořené speciální autorskou technikou stříbření, plechové hračky, akustické panely, batohy s motivem dokumentárních fotografií, ručně vyšívané náramky jako variantu tetování, instalaci svítidel inspirovanou přírodou Jizerských hor, ale například i designové dezerty s unikátní chutí.

Designblok představí i nábytek, například série skládacího nábytku, speciálně navrženého pro malé prostory nebo mobilní pracoviště pro byty i administrativní prostory. "Nazvali jsme jej NOMAD. Je to mobilní kancelář, která vám zpříjemní práci z domova," vysvětluje Klára Nováková ze studia Le Bon.

Vitra a Křehký,  foto: archiv Designblok

Gabriel Loci

Zážitkem je už jen návštěva samotného bývalého kláštera svatého Gabriela na pražském Smíchově. Designérské novinky budou k vidění například v celách řádových sester, refektáři a dalších historických prostorách.

Gabriel Loci,  foto: ŠJů / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Jde totiž o bývalý řeholní dům benediktinek, který sídlí v sousedství Kinského zahrady. Objekt nepatří mezi nejznámější pražské církevní stavby. Navíc jako klášter nefungoval příliš dlouho.

Jeho stavba započala v roce 1888 a klášter byl následně zasvěcen archandělu Gabrielovi. O celou výstavbu i výzdobu interiérů se postarali příslušníci řádu beuronských benediktinů. První benediktinky přišly do kláštera v roce 1891 a pobývaly tam do vzniku první republiky. V letech 1919-2019 patřil objekt státu a byl využíván státními poštovními organizacemi.

Loni jej koupila soukromá firma. Nyní nese název Gabriel Loci.