Designblok nabídne díla špičkových zahraničních i českých designérů

designblok09.jpg

Na Českém vysokém učení technickém se začal vyučovat nový obor - průmyslový design. Studium je určeno pro návrháře vzhledu průmyslových výrobků, ať už cukřenek nebo třeba bagrů. O obor na Fakultě architektury byl mimořádný zájem. Design se totiž těší stále větší oblibě. Novinky i klasiku už za pár dnů představí veřejnosti 11. ročník výstavy Designblok.

Designblok se tentokrát ponese v 'jarní' náladě. Designéři představí celkem 212 výstav a přehlídek na 63 místech hlavního města, včetně pavilonu lemurů v pražské zoo. Tématem letošního ročníku je jaro. Tohle téma zvolili organizátoři s ohledem na fakt, že své 'jaro' prý zažívají čeští designéři, jejichž služeb stále více využívají známí tuzemští výrobci.

Návštěvníci naleznou na Designbloku ukázky nábytku, skla, porcelánu, šperků, hraček, módy, obuvi a dalších předmětů z dílen špičkových zahraničních a českých designérů a výrobců. Využívají lidé při zařizování například domu nebo bytu služeb designérů? To je otázka pro akademického architekta Jiřího Kočandrleho.

"To rozhodnutí není většinou věcí naší odvahy, ale našich finančních možností,"

říká designér. Podobné je to i v západní Evropě, kde roste cena řemeslné práce. Designéři proto doporučují alespoň konzultace, které jsou levnější než stojí samotný projekt. Právě infocentra jsou připravena i v rámci programu Designbloku.

Důležitou součástí výstavy je i projekt Mléčná dráha, který konfrontuje mladé evropské talenty. Do Prahy přiváží například kolekce nábytku, porcelánu či netradiční spojení korku a skla. Letos se na Designbloku představí rekordní počet českých výrobců, kteří svůj výrobní program stále častěji opírají o kvalitní design.

"Disponujeme ohromným potenciálem mladých lidí, byl jsem nedávno v porotě Národní ceny za studentský design a byl jsem velmi spokojen. Máme potenciál, ale nedokážeme s ním náležitě nakládat."

dodává designér Jiří Kočandrle.

Patrně největší zajímavostí letošního Designbloku bude prezentace v už vzpomínaném pavilonu lemurů v pražské zoo. Český designér Daniel Piršč zde za použití 3D projekce představí židle. Lemury organizátoři zvolili na základě průzkumu, jehož cílem bylo zjistit, která zvířata mají design nejradši. K tomu použili tištěného průvodce minulého ročníku. Zjistilo se, že nejvstřícnější vztah k designu mají právě lemuři.

Design je stále populárnější, o tom svědčí i různé pořady o životním stylu, zařizování bytů a podobně. Obor Průmyslový design se nově otevřel i na Českém vysokém učení technickém. Na obor se hlásilo čtyři sta lidí, nastoupit však mohla jen desetina. Studentek je prý výrazně víc než studentů, průmyslové designérství je tak jedním z mála oborů na ČVUT, kde nepřevažují muži. Průmyslový design má v Česku velkou tradici. Už za první republiky se české výrobky těšily vysoké úrovni výtvarného zpracování. Tato disciplina v sobě zahrnuje, techniku, výtvarné umění i vědu, říká docent Alexius Apple, který bude design přednášet.

"Já si myslím, že se trošku zanedbala výuka toho čistě průmyslového designu. To ČVUT nabízí. Škoda, že to začíná až teď, byl bych radši, kdyby to začalo daleko dřív."

Na ČVUT by chtěli český průmyslový design posunout na evropskou kvalitu, protože je to právě design, který mnohý výrobek prodává.