Dětí z Východu se k nám jezdí léčit i vzdělávat

Děti z Ukrajiny na ozdravném táboře
0:00
/
0:00

Česká Společnost přátel národů Východu už několik let pořádá v malebných regionech naší země ozdravné a edukační pobyty zejména pro děti našich krajanů. Úřadujícího místopředsedy této společnosti, Tomáše Lukavského se Josef Kubeczka zeptal, koho se tyto pobyty především týkají.

"Pobyty se týkají dětí našich krajanů jednak z oblastí postižených černobylskou havárii, to jsou ty pobyty ozdravné, a potom dětí především z Krymu, které jezdí na pobyt edukační. Na pobyty ozdravné přispívá ministerstvo zdravotnictví, na edukační ministerstvo zahraničí. Vedle toho ještě pořádáme ozdravné pobyty pro ukrajinské děti, na které posbíráme peníze u českých obchodních firem formou finančních darů."

Děti z Ukrajiny na ozdravném táboře
Kam všude vozíte děti?

"Děti jezdí především do ekologicky čistých oblastí - Jeseníky, Beskydy, Orlické hory, a takovou výjimkou je vesnice Bukovany kousek od Orlické přehrady. Jsou to místa nejen ekologicky čistá, ale i místa spojená s historii, jsou tam památky, aby děti mohly poznat i historii, kulturu, pamětihodnosti v zemi svých předků."

Jak vypadá takový pobyt dětí z východních zemí u nás? Liší se hodně od normálních, běžných dětských táborů?

"Děti jsou na celém světě stejné, mají plus minus stejné zájmy, tak že děti, když k nám přijedou, tak se hned, bez jakékoliv jazykové bariéry zkontaktují, skamarádí s našimi dětmi. Snad jediný rozdíl je v tom, že ty ozdravné pobyty, aby splnily svůj účel, musí být minimálně třítýdenní. Děti mají různé sportovní, kulturní, zájmové hry, aby si procvičily i český jazyk, ale současně i rehabilitační cvičení na podporu kosterního svalstva, na podporu funkcí správného dýchání, protože děti z černobylské oblasti vedle silných poruch imunitního systému mají i problémy s krvetvorbou, s dýcháním, atd. Především v důsledku špatné výživy i s držením těla. K tomu je proto také chceme přivést, aby si potom po návratu domů mohly i tyto cviky opakovat."

Obohacujete pobyty dětí u nás také o nějaké speciální způsoby poznávání české kultury, české historie?

"Přesně tak. Jezdíme jednak za památkami - hrady, zámky, pokud jsou dětí například v Orlických horách, tak jedeme do i do hlavního města Prahy. Dále je učíme různé české lidové a další písničky, scénky, básně, představují se i naší veřejnosti, není to tak dávno, kdy vystupovaly při otvírání jednoho domu seniorů."

Je o pobyty u nás velký zájem?

"O pobyty zájem je, dětí se k nám rády vracejí. Jejich počet, který bychom mohli uspokojit, je tak velký, že je skutečně třeba vybírat. Výběr provádí naše zastupitelské úřady ve spolupráci s krajanskými spolky a černobylským fondem UNESCO,"

říká úřadující místopředseda Společnosti přátel národů Východu Tomáš Lukavský.