Dluhy Čechů rostou, dluhová past zatím nehrozí

Zadlužení českých domácností výrazně vzrostlo. Omezení schopnosti splácet úvěry, tedy dluhová past, ale zatím nehrozí. Úspory domácností v bankách stále převyšují objem jejich dluhů.

Objem půjček poskytnutých Čechům bankami, leasingovými firmami a společnostmi splátkového prodeje činil na konci loňského roku přes 875 miliard korun. Celkové půjčky domácností tvoří skoro dvě třetiny objemu jejich úspor u bank, říká předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer.

"Roste zadluženost za poslední desetiletí od roku 1997 do 2077 14krát a u zadluženosti na byty je to dokonce 43krát. Takže roste samozřejmě dramaticky, souvisí to s tím, jak české domácnosti všeobecně zvyšují spotřebu, souvisí to s větší chutí po konzumu. Musím ale říct, že ta orientace toho zadlužení je "chytrá", české domácnosti se ze 70% zadlužují právě na bydlení, na nákup domů a bytů."

V roce 1995 Češi z každé vydělané stokoruny ušetřili přes 15 korun, loni už to bylo jen 5 korun. Podle analytika ČSOB Petra Dufka jsou přesto údaje pozitivní.

"Určitě jsou ta čísla na první pohled impozantní, ale úvěry na bydlení a vůbec úvěry domácností rostou téměř z nuly. Ještě před deseti lety tady nebyly téměř žádné hypotéky, téměř žádné spotřebitelské úvěry. Je to zajímavé číslo, ale nečinil bych z něj vůbec žádný závěr."

Přesto mají někteří lidé už dnes problém své dluhy splácet. Potvrzuje to i finanční specialista sdružení obrany spotřebitelů Michal Kebort a dodává.

"Další faktor, který hraje roli, je to, že velké, masové úvěrování se rozjelo v posledních dvou třech letech. Takže nemůžeme říkat, že to problém není, protože statistikové o tom ještě nevědí. Ti to zjistí až v roce 2010, že v roce 2009 tento problém vznikl."

Právě na zadlužování se zaměřila kampaň společnosti Člověk v tísni. Její koordinátor Ladislav Toušek říká:

"Já bych se trošku zmínil o té zprávě, která vychází z porovnání úspor domácností a poměru vypůjčených peněz. Nicméně je to makroanalýza a ta nemluví o tom, jak jsou na tom v této situaci některé nízkopříjmové skupiny obyvatel, u nich je ta situace poměrně riziková. Naše kampaň probíhala v deseti městech České republiky na přelomu března a dubna. Byla především soustředěna na pracovníky místní samosprávy a i jejich reakce potvrdily naši domněnku, že na úrovni místní samosprávy je to poměrně závažný problém a sami úředníci nevědí, jak ho mají řešit a vnímají jej jako rizikovou skutečnost."

V současné době společnost Člověk v tísni spolupracuje s ministerstvem vnitra a FAMU natáčí dokument o problematice zadlužování, který by měl být mimo jiné určen i ke vzdělávacím účelům.