Občanské poradny pomáhají dlužníkům

Do dluhové pasti padá stále více lidí. Jen za poslední rok se jejich počet téměř zdvojnásobil. Potřebným v této situaci pomáhá Asociace občanských poraden, jejíž ředitel Stanislav Skalický nám poskytl rozhovor.

Stále více přibývá lidí, kteří žádají občanské poradny o pomoc při řešení svých dluhových problémů. Za první pololetí 2010 položili občanským poradnám 8401 dotazů, zatímco ve stejném období loni 4925. Za celý rok 2009 zaznamenaly poradny 10.952 dotazů. Proto se ptám ředitele Asociace občanských poraden Stanislava Skalického, jakou pomoc dlužníkům nabízí?

"To velmi záleží na tom, s jakým problémem se na nás obrátí. Často se to týká exekucí, ale mnohdy potřebují udělat elementární pořádek ve svých dluzích, neboť si půjčili od více společností."

Pomáháte pouze poradenstvím nebo i finančně?

"Určitě jim nemůžeme dát peníze, na to nemáme finanční zdroje, ale naše poradenství je bezplatné a fakticky jim třeba i sepíšeme návrh na oddlužení nebo oslovíme jejich jedn. věřitele a domluvíme splátkové kalendáře."

Co jejich žádosti nejvíce spojuje?

"Někdy si nedokážou spočítat příjmy a výdaje, zkrátka neodhadnou své síly. Jindy třeba opomenou dvě splátky, ale to poté roztočí spirálu sankcí, kdy vytloukají jednu půjčku další půjčkou. Navíc jim většinu půjčku neposkytne seriózní bankovní ústav, ale nějaká instituce, kde jsou úroky i sankce mnohem vyšší."

Radíte jim v tomto smyslu, kterým společnostem se např. vyhnout případně co si mají na smlouvě pozorně přečíst, aby tzv. nenaletěli?

"Určitě, ale největší problém je v tom, že klienti k nám většinou chodí, když už je pozdě a v dluzích se topí. Proto je upozorňujeme, aby chodili dříve."

Jak jste ve své pomoci úspěšní?

"To se hrozně těžce určuje, protože nemůžeme donutit klienta, aby se vrátil zpátky do poradny a řekl nám, jak to dopadlo. Takže nevím."