Do Brna se sjeli studenti divadelních škol

V Brně v těchto dnech probíhá mezinárodní festival studentských divadel Setkání Encounter. Studentská představení sleduje i náš kolega Vilém Faltýnek a telefonuje podrobnosti:

"Festival začínal v podstatě už před sedmnácti lety, v roce 1991, jako docela malá akce, která měla umožnit kontakt třem divadelním školám naší tehdy ještě federativní republiky, pražské DAMU, brněnské JAMU a VŠMU z Bratislavy. Ovšem během let si ten festival vybudoval prestiž dá se říci nejvýznamnější akce tohoto typu i v mezinárodním kontextu, protože sem jezdí i školy z řady evropských zemí. V minulých ročnících do Brna přijeli i studenti z Ameriky nebo z Afriky."

Co dnes studenti hrají? Co je zajímá?

"Oni se samozřejmě vyrovnávají s klasickým repertoárem. Letos tady bude na programu například Schillerova Marie Stuartovna, Henrik Ibsen se tu objevuje, Dostojevskij, Beckett, ale je tady i moderní dramatika, Harold Pinter. Pražská DAMU se například představila hrou Lenky Lagronové Království."

Jaký je o festival zájem? Diváky jsou sami studenti, nebo přicházejí i diváci z města, z Brna?

Pro studenty je připraven i jakýsi off-program, který tradičně obsahuje nějaké dílny. To znamená prostor, kde se můžou dál učit od svých kolegů úplně prakticky. Letos například svoji metodu představí studenti Herecké školy Borise Ščukina z Moskvy, což je silná tradice herecké výchovy."

Je to to jediné, čím se tento festival liší od běžných divadelních festivalů, nebo je tam i jiná atmosféra?

"Samozřejmě. Je to dané mladým elánem studentů, herců, divadelníků, kteří sem přijíždějí. Ta představení na jednu stranu nesou často ještě rys určité profesionální nehotovosti, a na druhou stranu se to bohatě vyvažuje tou energií, se kterou hrají, a s chutí experimentovat. Takže ta představení nakonec jsou zajímavá i pro veřejnost a pro mnoho návštěvníků určitě stojí za pozornost i ten fakt, že můžou tipovat, kdo z těch herců se skutečně prosadí a z koho se v budoucnu stane velká hvězda divadla či filmu."