Začíná 15. přehlídka mimopražských divadel v Praze

Probuzení jara, Městské divadlo Brno

Česká republika disponuje z minulosti rozsáhlou sítí regionálních divadel. V nich nachází uplatnění řada osobností, vzniká tu dobré divadlo, ale v uměleckých centrech se o nich mnoho neví. Už 15 let se snaží tento handicap překonávat přehlídka České divadlo, která vozí do Prahy nejlepší inscenace, které v oblastních divadlech vznikly.

Probuzení jara,  Městské divadlo Brno
Za 15 let přehlídka nabídla pražskému publiku více než 300 představení. Letos přibude dalších dvacet. Bude mezi nimi i současná hra Jaromír Jágr, Kladeňák ze Středočeského divadla, Zlatovláska podle M.D.Rettigové z královéhradeckého Draku, Maryša o bratří Mrštíků ze Zlína nebo třeba americký muzikál Probuzení jara z Městského divadla Brno.

"Řekl bych, že to je všehochuť. Od muzikálu přes klasiku, avantgardní divadlo, komedii, vážné věci, co se týče žánru, ta přehlídka nezná mezí. Naším kritériem je kvalita,"

říká Marek Veselý z pořádající agentury Foibos, která mj. byla u zrodu cen Thálie a dalších divadelních počinů. Program přehlídky České divadlo vybírá dramaturgická rada, kterou agrentura sestavila ve spolupráci s Divadelním ústavem.

Maryša,  Městské divadlo Zlín
"Kdysi dávno, v začátcích před 15 lety, jsme nechávali výběr na divadlech, aby sama řekla, s čím by rádi přijeli, ale tahle praxe se nám neosvědčila. Ne vždycky se vybíralo představení podle toho, jak je kvalitní, ale třeba podle toho, kdo v něm hraje."

Přehlídka také uděluje ceny, ty vybírá porota sestavená ze studentů divadelní vědy.

Smyslem přehlídky je podle Marka Veselého zvednout mezi Pražany povědomí o kvalitě umění, které vzniká za hranicemi jejich města:

Zlatovláska podle M.D.Rettigové,  Divadlo DRAK Hradec Králové
"Když jsme přehlídku zakládali, tak jsem se často setkával s nározem, co to vlastně je to mimopražské divadlo. Spousta lidí měla představu, že to je nějaké amatérské, ochotnické divadlo. A myslím, že i díky naší přehlídce, už pražští diváci pochopili, že kvalita ztěch představení je nejen srovnatelná, ale mnohdy i lepší, než v leckterých pražských divadlech."

Sama divadla potvrzují, že účast na přehlídce pro ně má velký význam. Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal:

"My jsme velice rádi, když se můžeme v Praze kdykoliv prezentovat, v posledních letech těch příležitostí ubývá. V rámci přehlídky je na ta představení víc vidět, můžeme pozvat přátele, kritiky, lidi, kteří naše divadlo vnímají, ale do Pardubic se tolik nedostanou."

Obušku,  z pytle ven,  kladenské divadlo Lampion
Na přehlídku přijede také kladenské divadlo Lampion, které hraje pro děti. Ředitelkou je Zita Morávková:

"Především je úžasné, že se můžeme prezentovat i jiným divákům, než jsou kladenští, že nás uvidí i odborné publikum. Přijdou dospělí lidé, kteří by třeba jindy nepřišli."

Do budoucna by se měla přehlídka proměňovat směrem k festivalu, řekl Marek Veselý z agentury Foibos:

"Chtěli bychom do přehlídky dostat festivalové prvky, aby sem třeba přijelo víc souborů najednou, aby se mohly setkávat. Aby z toho byl divadelní svátek, který v Praze zatím není."

Přehlídka začíná tento týden a potrvá po celý kalendářní rok.