Městská divadla pražská chystají další festival slovenského divadla

'Slečna Júlia'

Praha bude mít další festival, na kterém se divákům představí herci ze sousedního Slovenska. Městská divadla pražská totiž na leden připravila Malou divadelní přehlídku slovenského divadla. Proběhne jen pár dní před tím, nežli svou tradiční velkou přehlídku zahájí další pražská scéna - Divadlo Bez zábradlí. Více už Milena Štráfeldová:

Představovat slovenské divadelníky v Praze je takřka sázka na jistotu. Inscenace divadel ze Slovenska tu bývají beznadějně vyprodané, známé slovenské herce jako Milana Lasicu, Mariána Labudu nebo Emílii Vášáryovou si čeští diváci už dávno přivlastnili. Pražské Divadlo Bez zábradlí zahájí 10. února už 12. ročník tradiční přehlídky nazvané Slovenské divadlo v Praze. Do Prahy a Karlových Varů přiveze špičkové divadelní inscenace z bratislavského Národního divadla, Astorky a Štúdia L + S. Přijedou i divadelníci z Prešova a Nitry. Radošínské naivné divadlo uzavře prestižní přehlídku slovenského divadelnictví až v polovině dubna 2007.

Nultý ročník nového festivalu slovenské divadelní tvorby v Městských divadlech pražských, které se účastní divadla z Bratislavy a z Nitry, je naopak soustředěn do tří dnů posledního lednového víkendu. Podle ředitele divadla Ondřeje Zajíce se jedná o úplnou novinku:

"My se tady pouštíme do něčeho úplně nového, v Divadle Rokoko se, co já pamatuju, nikdy nic podobného neuskutečnilo. Ta ambice je taková, že kdyby diváci projevili zájem o tento festival, tak by se mohl opakovat."

Od pátku 26. do neděle 28. ledna uvidí diváci v Městských divadlech pražských čtyři komorní inscenace:

"První bude Slečna Júlia, druhá potom bude Tvar vecí. Z Nitry přijede představení Verejný nepriateľ v režii Ondreje Spišáka a potom představení od Duranga Nevyliečiteĺní. Kořen té věci je v tom, že jsem byl několikrát na olomouckém festivalu, na Floře, viděl jsem tam velké množství inscenací, a právě představení Verejný nepriateľ a Nevyliečiteĺní patřilo z mého hlediska, a myslím, že i z hlediska mnoha diváků, k vrcholům tohoto festivalu,"

přibližuje Ondřej Zajíc dramaturgii nové přehlídky slovenského divadla. Obě zmíněné inscenace připravilo nitranské Divadlo Andreje Bagára.

"Je to divadlo, které má na Slovensku obrovskou prestiž, obrovskou tradici. Tohle divadlo je pro mne živoucí důkaz, že i když člověk v oblastním divadle v poměrně malém městě dělá náročné divadlo, náročnou dramaturgii, a dělá to dobře a na špičkové úrovni, tak může zároveň dělat divadlo nesmírně divácké,"

dodává k tomu dramaturgyně Městských divadel pražských Věra Mašková, která v Nitře delší čas působila. Pokud se nultý ročník přehlídky vydaří, chtějí pražští divadelníci pozvat na ty další i své kolegy z Maďarska, Polska a Rakouska.