Dominik Duka se stal 36. arcibiskupem pražským

Dominik Duka, foto: ČTK

Královehradeckého biskupa Dominika Duku jmenoval do čela českých katolíků Vatikán už v únoru, oficiálně se 36. pražský arcibiskup ujal svého úřadu v sobotu 10. dubna.

Dominik Duka,  foto: ČTK
Poté, co byla v katedrále svatého Víta na Pražském hradě přečtena papežská bula, kterou hlava katolické církve Benedikt XVI. nového arcibiskupa jmenoval, předal kardinál Miloslav Vlk svému nástupci biskupský stolec a berlu.

Slavnostní bohoslužby se zúčastnilo velké množství věřících i politické špičky. Prezident Václav Klaus poděkoval Miloslavu Vlkovi, popřál hodně štěstí jeho nástupci a připomněl i některé jejich předchůdce na svatovojtěšském stolci.

"S obdivem si připomínáme kardinála Berana, morální autoritou byl i František kardinál Tomášek. Osudy naší země se promítly i do života Tomáše kardinála Špidlíka."

Prezident také vyjádřil přesvědčení, že se podaří dořešit některé sporné otázky mezi státem a církví. Jde především o církevní restituce a spory o katedrálu svatého Víta.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Hlavním cílem při jednání mezi státem a církvemi by podle Duky neměly být otázky restitucí církevního majetku, ale dosažení oboustranně výhodné dohody. Nový arcibiskup se přihlásil k dohodě o majetkoprávním vyrovnání, která je součástí návrhu zákona z roku 2008 o zmírnění majetkových křivd.

"Od posledního jednání s vládou České republiky se vytvořila určitá naše koalice, kdy se poprvé v historii této země všechny křesťanské církve shodly na postupu a také na tom, že budeme jednat opravdu společně, že nikdo nebude jednat tak, aby se snažil vyzískat pro sebe něco víc než druhý."

Zákon ale před časem ve sněmovně neuspěl.

Nový pražský arcibiskup by chtěl více otevřít církev společnosti a stojí před ním také veřejností velmi sledovaná otázka sporu o svatovítskou katedrálu. Duka v své řeči vyzdvihl význam chrámu jako symbolu české státnosti.

Do průběhu slavnostního ceremoniálu zasáhla i sobotní tragická letecká nehoda, při níž zemřel polský prezident Lech Kaczynski. Událost zmínil Václav Klaus i Dominik Duka.

Dominik Duka,  Miloslav Vlk,  foto: ČTK
"Při této slavnosti nás zastihla i ona smutná zpráva o skonu pana prezidenta Polské republiky a jeho manželky spolu s celou delegací. Chtěl bych zde přítomnému panu velvyslanci, Jeho Excelenci Janu Pastwovi vyjádřit soustrast jménem nás českých biskupů, jménem české církve a věřím, že i jménem všech účastníků této slavnostní bohoslužby."

Oběti sobotní nehody připomněl Duka také druhý den po svém nastolení při mši v kostele svatého Jiljí, kde působil před svým jmenování královehradeckým biskupem.