Dostavět Temelín chtějí tři zájemci, konkrétní nabídky podají příští rok

Centrale nucléaire de Temelín

Zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín od energetické skupiny ČEZ převzali zadávací dokumentaci. Ta jim poslouží jako podklad pro přípravu jejich nabídek na dostavbu jaderné elektrárny. Ve hře jsou přitom celkem tři subjekty: americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Zadávací dokumentace, která byla předložena v pondělí, obsahuje především obchodní a technické podmínky veřejné zakázky. Má kolem 6000 stran a pracovalo na ní více než 400 odborníků. Termín pro předložení nabídek třemi firmami je 2. červenec příštího roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Předání dokumentace komentoval pro Český rozhlas analytik skupiny J&T Michal Šnobr:

"Rozhodně je to po dlouhé době krok dopředu. Předaná dokumentace už obsahuje velmi významné informace k stavbě. Lze to považovat už za velmi vážnou událost, nicméně do stavby Temelína jako takového je ještě daleko."

Dodejme, že stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Dostavba jaderné elektrárny je největší zakázka v České republice. Její hodnota se podle současných odhadů bude pohybovat kolem 200 miliard korun. Všichni zájemci proto v poslední době zintenzivnili své aktivity, které by jim mohly pomoci v tendru k vítězství. Podle Michala Šnobra ale nelze říci, kdo je jednoznačným favoritem.

"To je velmi těžké říci. Každá z firem, která se o dostavbu uchází, přichází s jinou devizou. Kdybych měl říci svůj osobní názor, řekl bych, že Američané jsou politickým favoritem, Rusové jsou určitě černým koněm a pro mě osobně nejméně šancí má francouzská Areva."

Martin Kocourek
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek prohlásil, že Temelín po dostavbě nahradí v příštích letech uhelné elektrárny a bude také stabilizačním prvkem v tuzemské energetické soustavě. Vláda tedy dostavbu silně podporuje, zatím není ale jasné, kdo rozhodne o vítězi - zda právě vláda, nebo všichni akcionáři ČEZu. Kdo by nakonec měl rozhodnout o vítězi tendru, shrnuje Michal Šnobr.

"Vláda se dnes snaží tyto věci velmi ovlivnit, nicméně ČEZ je obchodní společnost, jejíž akcie se obchodují na veřejném trhu a stát v této společnosti vlastní pouze 70 procent akcií. Zbytek jsou drobní akcionáři. I tito akcionáři samozřejmě očekávají, že tato soutěž proběhne podle pravidel a transparentně a z tohoto pohledu by samozřejmě finálně mělo rozhodovat představenstvo společnosti ČEZ."

Každý účastník se snaží zaujmout českou stranu zajímavou nabídkou. Francouzská Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění. Ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal smlouvy o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli služeb pro jadernou energetiku. Americká společnost Westinghouse nedávno představila deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu. O Westinghousu jako o vhodném partnerovi hovořil na setkání s českým premiérem Petrem Nečasem i americký prezident Barack Obama. Petr Nečas České televizi řekl, že s Barackem Obamou opravdu projednávali na schůzce v Bílém domě i věci týkající se Temelína.

Petr Nečas a Barack Obama,  foto: ČTK
"On řekl pouze to, že tato nabídka má podporu americké vlády, že je založena komplexněji, to znamená její součástí je i spolupráce v oblasti jaderné vědy a jaderného výzkumu. Spojené státy jsou v této oblasti skutečně světovou špičkou, stačí se podívat na seznam nositelů Nobelových cen za fyziku a vidíme tam to silné prosazování se americké vědy v této oblasti. My máme zájem, aby ten projekt nebyl postaven pouze na nákladech a kvalitě, ale aby také docházelo k transferu technologií, aby byly zapojeny české firmy - na jsou také upozornil pana prezidenta Obamu - a aby také došlo k rozvoji spolupráce v oblasti vědy a výzkumu."

Před podáním nabídek se ještě setkají zástupci společnosti ČEZ a uchazečů v rámci prohlídek staveniště a přednabídkové konference. Po obdržení nabídek bude následovat posouzení a jejich případné vyjasnění. Až poté se rozhodne o vítězi tendru.