Důchodci dostanou od srpna vyšší penze, v průměru o 465 korun

Důchodci si od srpna přilepší průměrně o 465 korun za měsíc. Vláda jim tak chce vyrovnat nepříznivé dopady reformy veřejných financí. Mimořádnou valorizaci důchodů schválila v úterý sněmovna, opozice ale tvrdí, že vláda přichází se zvýšením důchodů pozdě a že penze měly vzrůst o vyšší částku.

Mirek Topolánek  (vlevo) a Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
"Kdyby vláda dala na kritiku opozice i sociálních partnerů už v loňském roce a valorizovala důchody už k 1. lednu o 700 až 750 korun, nemusela dneska důchody dramaticky zvyšovat. Shodou okolností se to navýšení projeví měsíc či dva před krajskými a senátními volbami na podzim,"

tvrdí například místopředseda sociálních demokratů a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka šel ještě dál, když ve sněmovně obvinil vládu z toho, že lhala, když poslance při schvalování reformy veřejných financí seznamovala s jejími dopady.

V lednu skutečně inflace poskočila meziročně o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let. Stejným tempem rostla i v únoru. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath proto navrhl, aby vláda zvedla důchody o celou tisícikorunu. Podle občanského demokrata Michala Doktora si ale takový nárůst nemůže kabinet dovolit:

"Ta debata není o tom, co kdo chce nebo nechce, ale stále jen o tom, co unese soustava veřejných rozpočtů, resp. o tom, co si může vláda, ale i odpovědný parlament dovolit při vědomí toho, že je tady schválený rozpočet na letošní rok a že máme také schválený rozpočtový výhled na rok 2009 a 2010."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Ministr práce Petr Nečas se brání proti tomu, že vláda mohla důchody zvednout dříve. Dosud totiž platilo, že se mohou mimořádně valorizovat pouze tehdy, překročí-li míra inflace deset procent. Vyplácení vyšších penzí je také administrativně náročné:

"Ta srpnová splátka je jediná reálná z hlediska zúřadování celého systému, protože Česká správa sociálního zabezpečení potřebuje minimálně dva měsíce, nebo spíš tři měsíce na zadministrování systému. Musí přepočítat 3,4 milionu důchodů pro 2,8 milionu důchodců. Potřebuje vytvořit příslušné statistické účetní soubory, podepsat příslušné smlouvy s Českou poštou a podobně. Čili je to poměrně náročný úkol."

Od srpna vzroste průměrný důchod z dnešních 9111 korun na zhruba 9600 korun. Po valorizaci k 1. lednu 2009 by měly průměrné penze dosáhnout deseti tisíc korun měsíčně.