Vláda i penzijní fondy budou o reformě penzí více informovat

Foto: Sebastian Schaeffer / Stock.XCHNG

Za tři týdny startuje reforma penzí. Zájem o vstup do druhého pilíře je však mezi lidmi malý. Podle průzkumů klesá pod deset procent. Vycouvaly i tři penzijní fondy. Proto se premiér Petr Nečas /ODS/ setkal se společnostmi, které budou důchodové spoření nabízet. Vláda i penzijní fondy se dohodly, že budou veřejnost více informovat.

Petr Nečas,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
V současnosti bere většina lidé penzi ze státního průběžného systému. 42 procent Čechů si také platí penzijního připojištění. Novela přinese změny. Přibude další pilíř. Do něj bude od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dvě procenta ze svého platu. Kdo však do systému jednou vstoupí, nebude už moci vystoupit. Podle premiéra Petra Nečase /ODS/ má být výhodný pro polovinu obyvatel. Některé studie ale hovoří o nižším podílu.

"Vláda nebude nikoho přesvědčovat nebo lámat, ale chceme dát na stůl poctivá čísla, na základě kterých se lidé rozhodnou vstupovat postupně do druhého pilíře,"

uvedl premiér. Je přesvědčen, že počet zájemců o druhý pilíř se bude postupně zvyšovat. Lidé byli podle jeho slov znejistěni neuvěřitelně negativní publicitou. Je třeba opakovaně sdělit především zástupcům mladší generace, že pokud se budou spoléhat pouze na státní průběžný systém, velmi riskují, že ve stáří budou ohroženi chudobou.

"Bude třeba pečlivě a důsledně vysvětlovat občanům, že za třicet let dnešním třicátníkům hrozí důchod 6500 korun. Je třeba to vysvětlovat férově, vysvětlovat to na číslech,"

Foto: Sebastian Schaeffer,  Stock.xchng
podotkl šéf představenstva Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop. Důchodové spoření podle vlády umožní nemalé části populace získat vyšší důchody v řádech až několika tisíc korun měsíčně. I když reforma startuje už za tři týdny, lidé podle vlády i penzijních fondů stále nemají dostatek informací. Prezident Asociace penzijních společností Karel Svoboda tvrdí, že společnosti budou oslovovat především svoje klienty:

"Komunikace ze strany Asociace penzijních fondů bude, ale její těžiště bude v rámci jednotlivých fondů, které obsluhují 5 miliónů klientů."

Tři penzijní fondy se rozhodly svoji účast zrušit. Hlavním důvodem je nejistota, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců. Fondy na rozdíl od těch současných, už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naproti tomu nabídnou odvážnější investiční strategie.

Ve svém odmítavém postoji přitvrdila sociální demokracie. Její předseda Bohuslav Sobotka podle Mladé fronty Dnes rozešle šéfům penzijních společností do konce roku dopis, který jim vysvětlí, že jeho strana v roce 2014 důchodovou reformu vážně zruší. Podle deníku odešle ČSSD 50 až 100 dopisů. Chce se pojistit i proti arbitrážím ze strany penzijních společností tím, že jim dá včas najevo své plány. Stínový ministr financí Jan Mládek se přitom odvolává na situaci na Slovensku, kde spoření u soukromých fondů funguje 7 let:

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Za tu dobu lidé přišli 12 procent naspořených peněz. Penzijní kapitálové fondy mohly fungovat do roku 2008, kdy to těm lidem něco přinášelo. V posledních čtyřech letech jim to přináší jenom ztrátu."

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové postoj ČSSD nahrává soukromým bankám a mladým lidem bere šanci zajistit se na stáří s mnohem menším rizikem než je tomu dnes. Česko je jednou z mála bývalých zemí východního bloku, která doposud druhý důchodový pilíř založený na penzijních fondech nezavedla. Současné výdaje na důchody činí více než 9 procent hrubého domácího produktu. Bez reformy by podle vlády eskalovaly na 12 a více procent, což by při současných hodnotách prohloubilo deficit důchodového systému o 80 miliard korun.