Koalice se k vrátí k důchodové reformě

Foto: Sebastian Schaeffer / Stock.XCHNG

Zdá se, že vládní koalice bude o důchodové reformě ještě jednat. Prezident Klaus vládě vytýká, že reformu lidem špatně vysvětlila. Opozice nesouhlasí se zvýšením DPH. Olej do ohně přilil i poslanec David Rath, který by se nebránil znárodnění úspor v soukromých penzijních fondech.

Foto: Vláda ČR
Vládní strany se vrátí k širší diskusi o plánované penzijní reformě. S kritikou přišel už minulý týden prezident Václav Klaus, když řekl, že je uspěchaná a málo promyslená. Navíc ji lidem vláda špatně vysvětluje.

"Je to tak vážná věc, že stojí za to, abychom se o ní v této rovině bavili. Ne v rovině technických detailů, kdy se stane, že za jednotlivými stromy nevidíme les."

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka nastal čas na vysvětlování až nyní, kdy s projektem souhlasily všechny vládní strany. To však není zcela jisté. Vlivný ministr Věcí veřejných Vít Bárta po schůzce s prezidentem říká, že veřejná podpora reformy je na úrovni nula. Rozpočtový expert strany Michal Babák v České televizi dokonce řekl, že Věci veřejné reformu nepodpoří, pokud koaliční partneři nevysvětlí nutnost zvýšení daně z přidané hodnoty /DPH/. Dodal, že původně vstřícný postoj strany k reformě se změnil v souvislosti s vývojem v posledních dnech, i kritikou prezidenta.

"Pokud se to nevysvětlí veřejnosti, v tom případě je ta důchodová reforma mrtvá, v tom případě ji nemůžeme podpořit."

Strana by chtěla jako jeden ze zdrojů financování důchodové reformy prosadit zdanění hazardu. Také opoziční sociální demokracie /ČSSD/ vyzvala koalici k dalšímu jednání o reformě a s ní spojeném sjednocení daně z přidané hodnoty /DPH/ na 20 procent. Dosud jsou ve snížené 10 procentní sazbě například potraviny, knihy, léky, bydlení, teplo a podobně.

"My od začátku tvrdíme, že tento způsob spojení DPH s penzijní reformou je vadný. Jestliže chceme založit reformu, která je tu na dvacet třicet let, tak je třeba hledat dohodu a kompromis. Není pravda, že musíme spěchat. Je čas o tom mluvit a my žádáme vládní koalici, aby debatu vrátila zpět před tento bod, kdy se rozhodli zvyšovat DPH,"

uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Prezident Klaus sjednocení DPH neodmítá, ptá se však, zda je nutné to dělat právě teď, v době, kdy jsou ceny potravin na celém světě na své nejvyšší historické úrovni. Ekonomové považují reformu za nutnou, připomínají však, že zvýšením DPH stát vybere víc, než na reformu potřebuje. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek řekl, že by zvýšení DPH mohly provázet kompenzace. Má vzrůst životní minimum a důchodci by se mohli dočkat mimořádné valorizace penzí.

Jaromír Drábek

"Z toho vyššího výběru DPH půjde zhruba třetina na snížení vedlejších nákladů práce, tak aby se vytvářela nová pracovní místa, další velká část půjde na kompenzace důchodcům a zvýšení slev na dani pro děti, tady zase propopulační opatření, které má zajistit dlouhodobou stabilitu důchodového systému. Čím dřív tuto změnu uděláme, tím lépe."

Do vzrušené diskuse o penzijní reformě zasáhl ještě poslanec ČSSD David Rath, který prohlásil, že by se nebránil znárodnění úspor v soukromých penzijních fondech. Právě vznik soukromých fondů předpokládá koaliční návrh reformy důchodového systému. Rathovi spolustraníci se však od výroku distancovali. Pasivitu sociálních demokratů ohledně plánů důchodové reformy kritizoval expremiér Jiří Paroubek. Je podle něj ostuda, když pravicovou vládu kritizuje pravicový prezident.