Dvanáct starostů z Vysočiny utvořilo český rekord

Starostové z Vysočiny vytvořili rekord. Šlo o zápis do České knihy rekordů a pořadatelé akci navzvali "nejvíc starostů na metru čtverečním". Co se za tím skrývá, uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Akci pořádalo pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit společně s Českým rozhlasem Region a jednalo se o zábavné klání mezi starosty jednotlivých obcí. Ty museli přihlásit sami občané a vyvrcholením soutěže bylo finále, které mělo zodpovědět otázku, kolik starostů se vyjde na desku o rozměru jeden krát jeden metr. Kolik to bylo, je otázka pro Miroslava Marka z agentury Dobrý den.

"Na desku se nakonec vešlo 12 starostů, což je nový záznam do české knihy rekordů."

Jak se tam poskládali?

"Docela dobře. Já jsem typoval, že jich může být takových 9 možná 10. Nakonec se jich vešlo 12. Byli to totiž velice spolupracující starostové. Bylo vidět, že ze svých zastupitelstev jsou zvyklí naslouchat tomu, co jim ti ostatní říkají, takže se velice rychle dohodli, kdo bude tvořit základ a kdo se za koho zaklíní. Žádná noha nesměla samozřejmě přečuhovat mimo ten vymezený prostor."

Pokus vměstnat se na malou desku, byl vyvrcholením soutěže netradičních úkolů. V čem spočívaly?

"Nejdřív bylo semifinále, kdy redaktoři Českého rozhlasu Region objížděli jednotlivé starosty a oni si losovali svůj úkol. Například zástupce Pelhřimova musel během 5 hodin usmažit 120 bramboráků a to úplně od začátku. To znamená pořídit si brambory, vzít do ruky struhadlo, nastrouhat brambory ručně a tak dále. A potom hlavně najít odbytiště pro svoje pochoutky, což se podařilo a to byla podmínka postupu do finále. Jiný pan starosta musel hasit uměle založený požár, další musel podojit krávu, jiný uklízel na náměstí své město. Ti, kteří svůj úkol splnili, a nebyli to zdaleka všichni, postoupili do finále, které se uskutečnilo v Havlíčkově Brodě a vítězem se stal pan starosta z obce, která se jmenuje Dobronín."

Co z toho plyne, ať už pro vítězného starostu nebo pro jeho obec. Dostane nějakou odměnu?

"Dostane docela velkou odměnu, zvláště v případě Dobronína. Cílová cena byla vyhlášena tak, že kdo zvítězí, získá pro svoji obec na jakoukoliv akci, kterou uspořádají, program v hodnotě 200 tisíc korun, což na malou obec je velice zajímavá cena."

Čekali jste, že o tuhle akci bude mezi starosty zájem nebo jste byli jejich přístupem překvapeni?

"Přihlížející diváci byli jejich přístupem překvapeni. Mě to zas tak nepřekvapilo. Oni jsou to v drtivé většině případů normální lidi. Jenom nemají dost příležitostí tu svoji normálnost projevit a tady ta příležitost byla velká a ukázalo se, že jsou to pořád kluci, kteří si rádi hrají."

10
49.432461100000
15.227150400000
default
49.432461100000
15.227150400000