Vrhnout šest nožů za vteřinu? I to bylo k vidění na pelhřimovském festivalu rekordů

Obří ježek v kleci na festivalu Pelhřimov - město rekordů, foto: Archiv Agentury Dobrý den

Do dalšího čtvrtstoletí vykročil festival Pelhřimov - město rekordů. Přijelo na deset tisíc lidí návštěvníků a rekordů se urodilo 57. Jmenovat můžeme největšího ježka v kleci, nejrychlejšího vrhače nožů, nebo rozbíjení kamenů holýma rukama.

Miroslav Marek,  foto: Olga Štrejbarová,  archiv Českého rozhlasu
Festival začal představením pozoruhodné sbírky francouzského rekordmana Jean Francoise Huetta, která mý 635 historických degustačních skleniček na víno. Jak prozradil Miroslav Marek z agentury Dobrý den, návštěvníci měli možnost se do rekordů i zapojit.

"Zmínil bych jeden výtvarný počin. V Pelhřimově letos vzniklo malé Muzeum Bible a my jsme zaregistrovali pozoruhodný český rekord. V té expozici mají vystaveno přes 360 biblí ze všech možných koutů světa, a v 53 různých jazycích. Přišli s replikou historického stroje, prostřednictvím kterého se kdysi tiskla Bible kralická. A návštěvníci mohli vytvořit svůj vlastní tisk, například s motivem pelhřimovských historických domů a s motivem malého Muzea bible."

Vrhač nožů Adam Čeladín,  foto: Archiv Agentury Dobrý Den
Očekávám, že během festivalu byly překonány nějaké rekordy.

"Jedním z rekordů byl právě tento tisk. Na délku má 138 metrů. Jinak bylo do výsledkové listiny festivalu Pelhřimov město rekordů zapsáno 57 rekordů. A to nejen Čechů, ale i Slováků a v jednom případě našeho hosta z Francie. Za pozornost určitě stojí výkon nejrychlejšího vrhače nožů Adama Čeladína. Mezi prsty na obou rukách drží šest ocelových nožů a snaží se co nejrychleji, ale jeden po druhém, po napřáhnutí hodit, a zabodnout do terče. Myslím, že normální smrtelník hodí nůž během jedné či dvou vteřin. Je otázka, jestli se zabodne do terče. Adam ale zvládl za jednu vteřinu hodit šest nožů. To je neuvěřitelné. Dosavadní světový rekord byl kolem tří vteřin."

Bob Divílek dokázal udělat 19 kliků za 30 vteřin s asistentkou na zádech,  foto: Archiv Agentury Dobrý Den
Dalším pozoruhodným počinem, který bude zdobit expozici Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, je největší ježek v kleci. Původně čínský hlavolam, který učitelé a učni učiliště v Horním Slavkově vytvořili do rozměrů 1,1 m krát 73 centimetrů. Ježek je zcela funkční. Z klece se dá vyjmout. Ale manipulace s tímto metrákovým exponátem je trošku složitější.

Představil se zde také Bob Divílek, což je legenda české kulturistiky, dnes je mu 71 a dokázal za půl minuty udělat 19 kliků. Chtělo by se říct, že to není extra výkon, ale na zádech mu stála 52 kilo vážící asistentka. Měli jsme tu pak ze Slovenska Miloše Smejkala, rekordmana v rozbíjení kamenů holýma rukama."

Bratři Pospíšilové | Foto: ČTK
A kdo se letos dostal do rekordmanské síně slávy?

"Tam byli letos uvedeni bratři Pospíšilové, legendární dvaceti násobní mistři světa v kolové."

Jaké byly ženské rekordy?

"Představila se Denisa Kudláčková, což je tanečnice pole dance, to je ten gymnastický silový tanec u tyče. Ona je účastnicí světových šampionátů v této disciplíně a drží český rekord ve cviku, který se nazývá Iron X. Gymnasta se drží tyče rukama, a jeho tělo s roztaženýma nohama, je vodorovné se zemí. Denisa vydržela v této pozici 31 vteřin, a to je zatím nejlepší český výkon."

Obří ježek v kleci,  foto: Archiv Agentury Dobrý Den
Díky festivalu přibyly i nové exponáty do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Které?

"Je to například největší mamut z proutí. Jaroslav Šefl je člověk řemeslně velmi zdatný. Teď po letech vytvořil největší skulpturu, jakou kdy vyráběl. Je to mamut zhotovený z březového proutí. To zvíře má 6 metrů 70 centimetrů na výšku a váží půl tuny. Je to nová ozdoba zahrady naší expozice Zlaté české ručičky, kam právem výtvor pana Šefla patří."

10
49.432461100000
15.227150400000
default
49.432461100000
15.227150400000