V Pelhřimově vznikla stezka s názvem Procházka českou knihou rekordů

Foto: www.dobryden.cz

Ve městě rekordů - Pelhřimově - má nyní každý kraj České republiky tabuli se svými rekordy, kuriozitami a NEJ ... Na stezce s názvem Procházka českou knihou rekordů, která vede centrem Pelhřimova se tak můžete nově dozvědět a na fotografiích i prohlédnout, jak veliká byla například největší ředkvička v ČR nebo kolik hříbků se našlo na Vysočině.

A hned přidáme ta správná čísla. Pravé hříbky našel u Řehořova na Vysočině Egon Kremláček a bylo jich 447 za 80 minut. A ona vzpomenutá největší ředkvička vážila 1,7 kilogramů. Její pěstitel Luboš Suk z Jiřic se o maxiředkvičku příliš nesnažil a podle šéfa pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslava Marka šlo spíš o velkou náhodu.

"Koupil v drogerii sáček se semínky ředkviček a zasel je. Všechny vyrostly do obvyklé velikosti. To znamená, že mají v průměru jeden až dva centimetry. Jenom ta jedna se úplně zbláznila a rostla a rostla, až dorostla i s natí do výšky 1 metr a 11 centimetrů, přičemž ta vlastní červená ředkvička, tak jak ji všichni známe, má 31 centimetrů."

Obří ředkvička,  foto: ČTK
Na stezce rekordů jsou i další kuriozity. Dozvíte se třeba, že v Trutnově mají velikého dřevěného draka přes celé náměstí, že Milan Průcha z Františkových Lázní dokázal za 60 vteřin otevřít 56 lahví šampaňského useknutím hrdla šavlí, a že největší upečený koláč měl přes tři metry v průměru. Nejvíc rekordů, kterých je na stezce k vidění několik desítek, padlo na Vysočině. Stezka spojuje dvě zajímavá místa. Začít s cestou můžete v Domě dobrých dnů, kde najdete expozici Zlaté české ručičky - světové unikáty ze sirek. Například funkční kytary, housle, mandolíny, vázy či obrazy - celkem přes 90 exponátů.

"Nikde nic na světě takového není. To dělal pan Tomáš Korda z Vrchlabí. Kytary, mandolíny, jedny tříčtvrteční housle, které skutečně hrají. Nad výrobky strávil tisíce hodin a opravdu nepoužil nic jiného, než sirky a hlavičky z těch sirek,"

uvedl Petr Vaculín. Na výrobky bylo spotřebováno přes půl milionu sirek a čtvrt milionu zápalkových hlaviček. Tomáš Korda nad svými exponáty strávil více než 63 tisíc hodin.

Z expozice Zlaté české ručičky se už mohou návštěvníci vydat na samotnou stezku. Tady na ně budou mluvit i tři tabule. A pokud mají rekordů ještě málo, čeká na ně Muzeum rekordů, kam se někteří mohou dostat zadarmo. Ale jen pokud měří víc jak 205 centimetrů nebo naopak méně než 135 a pak tlouštíci s obvodem pasu nad 145 centimetrů.

10
49.432461100000
15.227150400000
default
49.432461100000
15.227150400000