Ekologové tvrdí, že je ohrožena bezpečnost jaderné elektrárny Temelín

Organizace Greenpeace tvrdí, že je ohrožena bezpečnost jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Ekologové zveřejnili materiály, ze kterých podle nich vyplývá, že kvůli spěchu dochází v Temelíně k nestandardním praktikám. Státní úřad pro jadernou bezpečnost ale považuje obavy Greenpeace za neopodstatněné. Bližší informace má Kateřina Brezovská.

Organizace Greenpeace získala podle mluvčího Václava Vašků interní materiály elektrárenské společnosti ČEZ, které svědčí o tom, že ve snaze stihnout za každou cenu termín dostavby Temelína, závěrečné zkoušky elektrárny neprobíhají tak jak mají.

Podle Greenpeace se problémy týkají např. tzv. sprchovacího zařízení, které se má spustit v případě vážné jaderné havárie. Mluvčí státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pitermann ale údaje Greenpeace odmítá. Podle něj jde o staré materiály a ČEZ už uvedené nedostatky odstranil.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost nyní provádí na Temelíně závěrečnou inspekci. Protestující ekologové z celé republiky rozbili svůj tábor přímo u elektrárny. Hodlají objíždět jihočeská města a vesnice a sbírat podpisy pro uspořádání referenda o Temelínu.