Ekonomický přehled týdne

Foto: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net
0:00
/
0:00

Českému exportu se daří. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem více než 18 miliard korun, meziročně tak stoupla o téměř osm miliard. Podle dat Českého statistického úřadu jde ale o nejnižší přebytek letošního roku, v minulých měsících vždycky převyšoval 20 miliard.

Zahraniční obchod v květnu skončil přebytkem přes 18 miliard korun

Foto: Stuart Miles,  FreeDigitalPhotos.net,  CC0 1.0 DEED
Českému exportu se daří. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem více než 18 miliard korun, meziročně tak stoupla o téměř osm miliard. Podle dat Českého statistického úřadu jde ale o nejnižší přebytek letošního roku, v minulých měsících vždycky převyšoval 20 miliard.

Asociace exportérů se teď obává dopadů takzvaného brexitu. Tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie. Británie je totiž pro Česko jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů, říká místopředseda asociace Otto Daněk:

"Velká Británie je třetí exportní teritorium podle výše obratu. Došlo tam k jistému posunu, dřív byla vždycky na čtvrtém místě, a teprve v letošním roce se posunula na třetí. Z pohledu objemu je to pro nás nesmírně zajímavé teritorium."


Vláda schválila koncepci letectví do roku 2020

Vláda schválila koncepci letecké dopravy do roku 2020. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Materiál zpracovaný ministerstvem dopravy mimo jiné předpokládá výstavbu další, takzvané paralelní dráhy na Letišti Václava Havla.

O potřebě investic do pražského letiště letos v květnu informovalo i ministerstvo financí, které do rozvoje letiště plánuje investovat 14 až 15 miliard korun do roku 2035. Do tohoto roku by pražské letiště mělo odbavit na 25 milionů cestujících, což znamená zdvojnásobení současného počtu pasažérů, kteří největší tuzemské letiště využívají. Tím by překonalo současný počet pasažérů vídeňského letiště, které loni odbavilo zhruba 23 milionů cestujících.


Dva dny státních svátků znamenají pro ekonomiku přibližně mínus 26 miliard korun

Foto: Tomáš Adamec,  ČRo
Letos vyšly svátky Cyrila a Metoděje a připomínka upálení Jana Husa na pracovní dny. Volno bylo v úterý a ve středu, ale mnohé podniky a úřady už v pondělí zely prázdnotou. Zaměstnanci totiž využili příležitosti a protáhli si víkend až do středy. Ekonomický dopad je asi minus 26 miliard korun.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy to ale na celkový růst ekonomiky nebude mít velký vliv: "Podobný dopad mohou mít například déletrvající mrazy, které ochromují stavebnictví, nebo déletrvající dešťové počasí v letních měsících, které zase omezuje výdaje související s rekreací a trávením volného času ve venkovním prostředí."


Český výrobce antivirových programů Avast koupil konkurenční firmu AVG Technologies

32 miliard korun zaplatil český výrobce antivirových programů Avast za převzetí nizozemského konkurenta na trhu, společnosti AVG Technologies. Ta, stejně jako společnost Avast, vznikla v Česku.

Avast za koupi konkurenta zaplatil o třetinu vyšší cenu za akcii, než je průměr v posledních šesti měsících, říká Karel Javůrek z Živě.cz: "Každé spojení umožní zasáhnout větší trh. Teď nastává nová éra internetu, digitalizace, a tam je důležitější být silnější a větší."

V současné době má společnost Avast víc než 230 milionů uživatelů a to jak na počítačích tak v mobilech. Největším trhem pro nově spojené firmy i dál zůstanou Spojené státy.


Noví učitelé musí pracovní smlouvy dostávat alespoň na rok

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Ředitelé škol musí učitelům nové smlouvy dávat minimálně na rok a ne jen na 10 měsíců. Nařizuje to novela zákona o pedagogických pracovnících. Dřív se stávalo, že učitelé dostali smlouvu jen na školní rok a o prázdninách museli na úřad práce. Podle odhadů ministerstva se takový problém může týkat až 4 tisíc pedagogů.

Podle předsedy Unie školských asociací Jiřího Zajíčka teď ale ředitelům změna komplikuje rozhodování, jestli si nového učitele ve škole nechat. "Teď jsme v situaci, že na konci prázdnin musíme přijmout člověka na 12 měsíců s tím, že nevíme, jakým bude učitelem. Nevíme, jestli bude učit dobře, jak to bude fungovat."

O úpravu smluv několik let usilovaly školské odbory i kvůli tomu, že se učitelům kvůli krátkým smlouvám třeba krátila dovolená nebo prodlužoval odchod do důchodu.


Práce načerno v létě přibývá

Inspektoři práce letos odhalili na 950 nelegálně zaměstnaných a rozdali pokuty za víc než 30 milionů korun. Během léta ale očekávají další nárůst počtu načerno pracujících, a proto chystají intenzivnější kontroly.

Přísnější kontroly práce vítají i podnikatelé. Proč, vysvětlil šéf asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: "V případě, že se platí zaměstnanci na černo, tak sehnat zaměstnance oficiální cestou, je poměrně těžké. Hoteliéři nám říkají: my bychom potřebovali recepčního, ale nejsme schopni ho sehnat, protože on jinde dostane minimální mzdu, a zbytek se mu platí jinou cestou hotově."

Inspektoři se chtějí při letních kontrolách zaměřit hlavně na stavby a oblast rekreačních služeb. Nejčastěji se v Česku takzvaně načerno stále nechávají zaměstnávat Češi. Z cizinců pak Slováci, Rumuni, Bulhaři, Ukrajinci nebo Vietnamci.


Sleva na dani za více dětí by se od příštího roku měla zvýšit až o tři sta korun měsíčně, rozhodla vláda

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos
O dvě stě až tři sta korun měsíčně by se od příštího roku mohla zvýšit sleva na dani pro rodiče více dětí. Změnu zákona schválila vláda. Slevu by mohl uplatnit každý rodič, jehož příjmy dosáhly alespoň šestinásobku minimální mzdy. Od příštího roku by si mohl každý rodič odepsat z daní téměř 19,5 tisíce korun za druhé dítě, nebo přes 24 tisíc u třetího a každého dalšího dítěte.

Proč vláda slevu zvýšila, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL: "Je to podpora rodin tím způsobem, abychom nepřerozdělovali peníze, abychom rodiče nenutili žádat o různé sociální dávky, ale abychom ty peníze přímo nechali rodičům, kteří poctivě pracují."

Změny musí schválit parlament. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD věří, že projdou hladce.


Ministerstvo zemědělství bude vracet 17 milionů korun do evropských fondů

Ministerstvo zemědělství bude muset vrátit do evropských fondů přibližně 17 milionů korun kvůli nedostatečným kontrolám investic do vinic mezi lety 2009 a 2013. Chce se proti tomu bránit u Evropského soudního dvora. Podle komise mělo ministerstvo kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich. V osmi případech stát financoval nákup zařízení, které si vinaři zakoupili již před začátkem dotačního programu v roce 2009.

Půjde tak o druhou žalobu v krátké době. Vláda na začátku června schválila, že se ČR bude soudit u Evropského soudního dvoru kvůli vracení zemědělských dotací. ČR má vrátit do rozpočtu Evropské unie přibližně 800 milionů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL)je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.


Ministerstvo zemědělství plánuje nové vodní nádrže

Ilustrační foto: Miloš Turek
Posílit přirozené zadržování vody v lesích i zemědělské půdě, pozemkové úpravy ale i stavba vodních nádrží. Tak chce ministerstvo zemědělství do budoucna předejít nedostatku vody. Loňské sucho zkomplikovalo zemědělcům život, kompenzovat škody jim bude stát až do výše 600 milionů korun. O kompenzaci si mohli požádat zemědělci do konce června. Stát podpoří ty, kterým se snížila produkce o o více než 30 % v porovnání s průměrem posledních tří let.

Zásoby povrchových vod se po letošní zimě částečně obnovily, ale neplatí to pro zásoby podzemních vod. V některých místech by v budoucnu v boji se suchem mohla pomoci stavba nových nádrží. Ministerstvo zemědělství příští rok dokončí třeba přípravu vodního díla Nové Heřminovy.


Zdravotnictví v ČR trápí stárnutí lékařů a odchody mladých lékařů

České zdravotnictví trápí stárnutí lékařů a odchod absolventů lékařských fakult do ciziny, potvrdil dlouhodobá varování lékařské komory projekt Česko v datech. Průměrný věk lékařů stoupl za 15 let téměř o čtyři roky, a to ze 44,5 na 48,4 roku. Každý pátý student lékařské fakulty odchází po studiích do zahraničí.

Ústav zdravotnických informací a statistiky evidoval ke konci roku 2013 celkem 40.619 lékařů. Na jednoho lékaře tak připadalo 271,1 obyvatele, nejlépe vychází tento poměr v Praze (143,7), nejhůře ve Středočeském kraji (419), většina jeho obyvatel ale cestuje za léčením do hlavního města. V lékařské populaci je 56 procent lékařek a 44 procent lékařů.


Dovolenou v tuzemsku stráví více Čechů

Foto: archiv Radia Praha
Víc Čechů letos stráví dovolenou v tuzemsku. Podle výsledků průzkumu STEM/MARK až 48 procent. To je o 16 procent víc než loni. Jen do ciziny se chystá 16 procent Čechů, to je o šest procentních bodů míň než loni. Konkrétní představy o dovolené zatím nemá zhruba pětina Čechů, dalších 15 procent dovolenou mít nebude.

V průměru chtějí Češi do dovolené letos investovat zhruba 11 tisíc korun na osobu a 3 700 korun utratit v místě pobytu. Za dovolenou v cizině přitom lidé dají v průměru zhruba o 10 tisíc korun víc než za tuzemský pobyt.