Ekonomický přehled týdne

Pak Kuh-hje, Miloš Zeman, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika je zajímavou příležitostí pro investory z Jižní Koreje. Potvrdila to i současná státní návštěva jihokorejské prezidentky Pak Kuh-hje. Jižní Korea nabízí dostavbu jaderných elektráren nebo vojenské vrtulníky. Česká republika by mohla uspět při dodávkách vyspělých technologií, jako jsou třeba nanotechnologie.

Česko je zajímavou příležitostí pro firmy z Jižní Koreje

Pak Kuh-hje,  Miloš Zeman,  foto: ČTK
Česká republika je zajímavou příležitostí pro investory z Jižní Koreje. Potvrdila to i současná státní návštěva jihokorejské prezidentky Pak Kuh-hje. Jižní Korea nabízí dostavbu jaderných elektráren nebo vojenské vrtulníky. Česká republika by mohla uspět při dodávkách vyspělých technologií, jako jsou třeba nanotechnologie. Jižní Korea zatím investovala v 29 projektech přes 76 miliard korun. Znamená to vznik 12 tisíc nových pracovních míst. A je možné, že přijdou i další investice. Česko a Jižní Korea začnou v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji od příštího roku spolupracovat v oblasti čistých zdrojů energie, nano- a biotechnologiích.


Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla o 3,8 pct na 26.072 Kč

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 3,8 procenta na 26.072 korun. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd kolem tří procent. Medián mezd činil ve 3. čtvrtletí 22.531 korun, meziročně byl o 3,9 procenta vyšší. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.


Tendry na autobusovou dopravu by měly zohledňovat mzdy řidičů

V tendrech na provozovatele autobusové dopravy v regionech by se měla nově zohledňovat i výše mezd řidičů. Na jednání se na tom shodl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s odboráři a šéfem Asociace krajů Michalem Haškem (ČSSD). Dopravní odbory ale dál zůstávají ve stávkové pohotovosti. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je třeba najít takové řešení, které by se nevztahovalo jen na určité kraje, ale šlo by použít celoplošně:

"Situace byla taková, že ve všech jiných oblastech jsou srovnatelné náklady, a jediné, kde byly flexibilní, ale bohužel pouze směrem dolů, byla otázka mezd řidičů."

Řidiči podle odborářů navíc tráví na pracovišti i víc než tři sta hodin za měsíc. Odboráři chtějí, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena nejnižší mzda řidičů v podobě 1,75 násobku minimální mzdy, což odpovídá právě sto korunám na hodinu.

Hospodářská komora s návrhem nesouhlasí. Podle ní by se tím otevřely dveře k zavedení zvláštní minimální mzdy i pro další odvětví a v důsledku k neřízenému růstu minimální mzdy. Předseda dopravní sekce komory Emanuel Šíp připustil, že řidiči linkových autobusů jsou špatně placeni. Podle něho to ale nelze řešit odvětvovými smlouvami, nebo dokonce zákonnými ustanoveními.


Lidé se spotřebitelským úvěrem by měli získat větší práva

Lidé se spotřebitelským úvěrem by měli získat větší práva. Vláda totiž schválila zákon, který víc chrání spotřebitele a pomůže proti lichvě. Získají možnost dluh splatit kdykoli. Výrazně se také omezí pokuty za pozdní splátky - informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD):

"Pokud bude zákon přijat, tak všichni, kdo poskytují úvěry na našem trhu, si budou muset tři měsíce od účinnosti zákona požádat o licenci u České národní banky. Ta bude mít 15 měsíců na to, aby takovou licenci vydala. Subjekty, které ji nezískají, a nebudou potom podléhat dozoru národní banky, tak už v této oblasti nebudou moci legálně v České republice podnikat."

Další zpřísnění jsou v zákoně také pro věřitele. Úvěr bude smět dát jen tomu, kdo ho bude moci splácet. Když to poskytovatel neprověří, bude smlouva neplatná a dlužník nebude muset platit žádný úrok. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD to pomůže proti lichvě.


Zájem žáků o technické obory je malý

Zájem žáků o technické obory je stále malý, ukazují aktuální čísla. Chybí lidé třeba v elektrotechnice nebo strojírenství. Většina základních škol totiž podle expertů nevede žáky k technice. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka se situace mění jen pomalu. Technicky vzdělaných lidí je v Česku pořád méně, než by firmy potřebovaly. Česká republika je přitom superprůmyslovou zemí, dodal Hanák:

"My tady máme výzkum, vývoj, inovativní oblasti skoro ve všech odvětvích průmyslu. Umíme vyrábět ve vysoké světové kvalitě od jehly až po lokomotivu, takže Česká republika je opravdu superprůmyslovou zemí."

Svaz dopravy a průmyslu pro žáky a studenty všech stupňů škol připravil na čtyři stovky akcí. Na těch formou hry poznávali přírodní vědy, mohli dělat pokusy a podobně. Nejlepší studenty si firmy doslova odchytávají už na škole.


Obce s úložištěm jaderného odpadu si polepší, schválila vláda

Obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, dostanou ročně o milion korun vyšší příspěvek než dosud. Počítá s tím nařízení, které schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Příspěvek pro obce od Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dosud činil tři miliony korun za rok, nyní se má zvýšit na čtyři miliony Kč.

Nízkoaktivní odpady z jaderné energetiky se v Česku ukládají v povrchovém úložišti v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, které leží v katastru obce Rouchovany. Zneškodnění nízkoaktivních odpadů z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví pak řeší úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství u Jáchymova. Správa úložišť radioaktivních odpadů má v plánu v Česku postavit i takzvané hlubinné úložiště, jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí.


CVVM: S hospodářskou situací ČR je spokojeno 29 pct. lidí

Česká společnost je v hodnocení ekonomické situace země rozdělena stále do dvou přibližně stejně velkých táborů. Podle listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je s hospodářskou situací Česka spokojeno 29 procent lidí, opačný názor zastává 30 procent lidí.

Největší část dotázaných, téměř dvě pětiny, si myslí, že ekonomická situace Česka není ani dobrá ani špatná. Podle CVVM jsou listopadové výsledky poměrně stabilní a nedochází k razantním změnám.


Studie: Čeští studenti VŠ čekají nástupní plat 25.000 Kč čistého

Čeští studenti vysokých škol očekávají nástupní plat okolo 926 eur měsíčně, což je přibližně 25.000 korun čistého, zjistila studie společnosti Deloitte s názvem První kroky na trhu práce. Jsou skromnější než Slováci, kteří v průměru uvedli rovných 1000 eur (asi 27.000 korun), ale mají naopak vyšší nároky než jejich maďarští vrstevníci. Ti při vstupu na pracovní trh očekávají čistý měsíční příjem 806 eur (asi 21.800 korun).

Studie zpracovávala odpovědi více než 2400 studentů VŠ z osmi zemí střední a jihovýchodní Evropy. Největší skupina tuzemských respondentů uvedla, že by se v práci chtěla stát expertem v daném oboru, ale nemusí to být na manažerské pozici. Založit si vlastní firmu chce jen jedenáct procent dotázaných.


Cestovní ruch přijde o zhruba deset miliard korun

Podpora této oblasti podnikání z evropských fondů na konci letošního roku končí. Zástupci obcí a podnikatelů hledají jiné cesty, jak cestovní ruch financovat. Mimo jiné by chtěli sjednotit výběr poplatků, například za ubytování. Pro ty zatím platí řada výjimek a vybírají je jen některá ubytovací zařízení. Na co příjmy z poplatků obce využívají, řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl:

"Příjmy jdou na komunikace, které přivádějí do obce turisty. Budují se cyklostezky, různá odpočívadla. Financují se různé brožury, letáky. Peníze jdou tedy na to, jak turisty přilákat, a jak jim zajistit zázemí."