Ekonomický přehled týdne

Foto: wagg66 / freeimages
0:00
/
0:00

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst o 3,7 procenta. V následujícím roce se růst naopak zpomalí na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny. Růst přitom bude v obou letech tažen jak domácí, tak i zahraniční poptávkou. Letošní růst výrazně ovlivní investice spojené s dočerpáním peněz z EU fondů. Česká spořitelna se tak připojila k dalším finančním ústavům, které zlepšily odhad letošního vývoje ekonomiky nad tři procenta.

Foto: wagg66 / freeimages
Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst o 3,7 procenta. V následujícím roce se růst naopak zpomalí na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny. Růst přitom bude v obou letech tažen jak domácí, tak i zahraniční poptávkou. Letošní růst výrazně ovlivní investice spojené s dočerpáním peněz z EU fondů. Česká spořitelna se tak připojila k dalším finančním ústavům, které zlepšily odhad letošního vývoje ekonomiky nad tři procenta.

Celkový vládní dluh Česka klesl v prvním čtvrtletí o čtyři desetiny procentního bodu, a to na 42,4 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z údajů Eurostatu. Česko je tak sedmou nejméně zadluženou zemí EU. Spolu s Německem patří mezi 12 zemí unie, kde se dluh ve čtvrtletí snížil. V celé EU stoupl dluh ve čtvrtletí na 88,2 procenta z necelých 87 procent. Přitom požadavky na přijetí eura, tzv. maastrichtská kritéria, požadují vládní dluh pod 60 procenty HDP.

Česká národní banka minulý pátek intervenovala. Prodávala korunu a kupovala eura, aby zabránila posilování měny. Stalo se to poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013. Koruna v pátek posílila na 27,04 Kč/eur. ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. Letos v červnu bankovní rada zopakovala, že bude v intervencích pokračovat a bránit posílení koruny pod 27 korun k euru.

Foto: Archiv OKD
Vláda jednala o dřívějším odchodu horníků do důchodu. Podle návrhu by všichni horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, mohli odejít do penze o pět let dříve než ostatní pracující. Kabinet se na tom ale podle premiéra Bohuslava Sobotky nedohodl. Ministři se k tématu podle něj vrátí v září. Dřívější penzi pro havíře navrhlo ministerstvo práce, které tak chtělo řešit propouštění kvůli zavírání dolů. S návrhem ale dlouhodobě nesouhlasí ministerstvo financí. Ministr financí Andrej Babiš řekl, že změna důchodového systému by si změna vyžádala z rozpočtu více než půl druhé miliardy korun. Hornické odbory už přitom varovaly, že když vláda návrh nepodpoří, dají se očekávat protesty.

19. září odletí do Íránu česká podnikatelská mise. Zástupci 30 firem z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky a bankovnictví navštíví Teherán a Tabríz. Zúčastní se tam podnikatelských fór a jednání se zástupci íránského byznysu. Misi organizuje Hospodářská komora ČR. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že zvažuje otevření nové kanceláře agentury CzechTrade v Teheránu. Tento krok je reakcí na podepsání mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Výměnou za omezení nukleárního programu odvolá Západ sankce a otevřou se dveře nové vzájemné spolupráci.

Průmyslová zóna Triangl u Žatce,  foto: Google Maps
Evropská komise schválila Česku investiční pobídku pro společnost Nexen Tire. Továrna u Žatce tak může získat regionální podporu ve výši téměř 117 milionů eur (přes 3,2 miliardy Kč. Továrna na pneumatiky pro osobní a lehké nákladní vozy by měla v zóně Triangle na bývalém vojenském letišti u Žatce začít vznikat letos na podzim. Jihokorejská firma podle českých úřadů investuje do stavby přes 22 miliard korun a slibuje vznik 1384 pracovních míst.

Technologická firma Foxconn investuje v Česku do roku 2018 zhruba 2,5 miliardy korun. Peníze mají směřovat do jejích závodů, vybudování výzkumného centra a datových center v Pardubicích a v Kutné Hoře. S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) se na tom dohodl zakladatel a generální ředitel tchajwanské firmy Terry Gou. O konkrétní podobě investičních projektů bude společnost jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu. Foxconn mimo jiné vyrábí spotřebitelské a firemní počítače, notebooky a příslušenství k nim. Premiér po jednání uvedl, že za půldruhého roku jeho vlády se povedlo do Česka přilákat už 196 investic v celkovém objemu 108 miliard korun, které vedly nejen k vytvoření nových pracovních míst, ale také k dalšímu růstu ekonomiky.

Internetový obchod Amazon v Dobrovízi u Prahy dosud nabídl zaměstnání tisícovce ze dvou tisíc uchazečů. Jde převážně o nižší pozice pracovníků distribuce. Dalších více než 300 pracovníků a týmových vedoucích je na školeních v distribučních centrech Amazonu v Polsku a Británii. Zahájení provozu distribučního centra je plánováno na září. Práci v něm najde až 2000 lidí na plný úvazek a 3000 lidí sezonně. Hala má být největší průmyslovou stavbou v ČR za posledních 25 let.

Foto: ČTK
Sklizeň v minulém týdnu zbrzdily přívalové deště. Zemědělci zatím sklidili meziročně méně obilí i řepky. Výnosy jsou nižší než loni, kvůli dlouhodobému suchu mají obiloviny drobnější zrno. Výnos u obilovin je nyní 5,54 tuny z hektaru, u řepky 3,19 tuny. Loňský výnos obilovin činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 6,09 tuny z hektaru. Nejpomalejší průběh žní je v Karlovarském kraji, kde zatím sklizeň řepky vůbec nezačala, sklizeň obilovin byla zahájena u ozimého ječmene.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje budou moci na výměnu starých kotlů za nové šetrnější k životnímu prostředí čerpat do roku 2020 zřejmě až 1,3 miliardy korun z evropských dotací. Po výjezdním zasedání vlády o tom informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Umožnilo by to výměnu více jak deseti tisíc kotlů. Kraje musejí ministerstvo životního prostředí požádat o dotace do 30. září. Moravskoslezský kraj patří mezi oblasti s nejvíce znečištěným ovzduší v Česku a Evropě. Na jeho území jsou pravidelně plošně překračovány koncentrace polétavého prachu a rakovinotvorného benzo(a)pyrenu.

Foto: Jaume Ollé,  CC BY 2.5 Generic
Měsíc po teroristickém útoku na hotely v Tunisku se poptávka po zájezdech do země velmi pomalu zvedá, ceny zájezdů klesly až o 30 procent. Některé české cestovní kanceláře ale Tunisko pro letošní léto úplně vyřadily z nabídky. Celkový počet turistů, kteří přijeli strávit dovolenou do Tuniska v první polovině července, klesl oproti stejnému období loňského roku o 58 procent. Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77.000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115.000.