Ekonomický přehled týdne

La mine de ČSA, photo: Denisa Tomanová
0:00
/
0:00

Státní rozpočet je v přebytku, daří se lépe čerpat eurodotace. Moody's: Finanční situace ČR je slušná, zadlužení relativně nízké. Vláda: Vystoupení Řecka z eurozóny by mělo na ČR malý přímý dopad. Příspěvek obcí na výkon státní správy bude valorizován o procento. Začaly platit novely zákonů o spotřebních daních a pohonných hmotách. Ministr Mládek navrhuje odložit rozhodnutí o prolomení limitů na dole ČSA. Vláda schválila minimální počet poboček České pošty. Ovocnáři čekají rekordní úrodu.

Státní rozpočet je v přebytku, daří se lépe čerpat eurodotace

Foto: Evropská komise
Státní rozpočet se ke konci června dostal do přebytku 22,6 miliardy korun. Oznámilo to ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření od vzniku České republiky. Podle ministra financí a šéfa a hnutí ANO Andreje Babiše je to hlavně tím, že se se daří lépe čerpat evropské dotace:

"Česká republika má přebytkový rozpočet. Je to hlavně díky tomu, že se nám podařilo uvolnit peníze z evropských fondů. Snížili jsme absolutně dluh České republiky o 20,3 miliardy korun. To se nám povedlo poprvé od roku 1997. Absolutní dluh ČR také klesá, protože hrubý domácí produkt roste."

Ještě v květnu byl rozpočet ve schodku 22,1 miliardy.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 4 procenta. Ukázal to přesnější odhad Českého statistického úřadu. Podle statistiků se dařilo nejen průmyslu, ale taky stavebnictví a službám. A i výhled do budoucna je dobrý, říká ekonom Petr Dufek:

"Předpokládáme, že ekonomika poroste velmi slušným tempem i v dalších čtvrtletích letošního roku. I když to nebudou tempa čtyřprocentní, tak růst mezi 2 až 3 procenty bude velmi příznivý. Pokud jde o vládu, tak si nemyslím, že by v tuto chvíli musela vytvářet nějaké speciální podmínky pro zrychlení ekonomického růstu."


Moody's: Finanční situace ČR je slušná, zadlužení relativně nízké

Finanční situace České republiky zůstane v tomto a v nadcházejícím roce pravděpodobně dobrá. Ve zprávě to uvedla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Riziko ale představuje politická nejistota, stojí ve výroční úvěrové analýze Moody's věnované České republice.

"Česká republika těží z výsledků obezřetné fiskální politiky a solidní finanční situace. Toto podporuje relativně nízký podíl státního dluhu," uvedl v prohlášení analytik Moody's Marco Zaninelli. Agentura podotkla, že ekonomika ČR nyní zažívá silné oživení. Pro tento rok předpokládá zvýšení reálného hrubého domácího produktu (HDP) ČR o 2,5 procenta. Příští rok očekává zrychlení tempa růstu na 2,7 procenta. Ekonomiku potáhne vzhůru hlavně domácí poptávka. ČR má nyní u této agentury ratingovou známku A1 se stabilním výhledem.


Vláda: Vystoupení Řecka z eurozóny by mělo na ČR malý přímý dopad

Řecko,  foto: ČTK
Případné vystoupení Řecka z eurozóny by mělo na českou ekonomiku pouze malý přímý dopad. Ani nejhorší možný scénář makroekonomického vývoje by se tak neměl zásadně projevit na hospodaření českých investorů a vývozců, protože již dříve vzhledem k panujícím rizikům přizpůsobily své dodací podmínky. Vyplývá to z materiálu, který v souvislosti řeckou ekonomickou krizí projednala vláda.

Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka z ČSSD nemá Česko v zemi takové pohledávky jako jiné země Evropské unie:

"I pokud by došlo ke zlému scénáři, nějakému řízenému bankrotu, tak to není Česká republika, která by se měla obávat nějakých zvláštních dopadů. Především proto, že naše pohledávky jsou minimální v porovnání s některými ostatními evropskými státy."

Nepřímý dopad situace v Řecku je podle Zaorálka možný přes eurozónu, ale její orgány, třeba Evropská centrální banka, situaci řeší.

Materiál vlády zmiňuje české investice a obchodní výměnu, která by mohla klesat po dobu dvou až tří let o 20 až 30 procent "s pozdějším návratem k zavedeným obchodním spojením".


Příspěvek obcí na výkon státní správy bude valorizován o procento

Příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy, bude od příštího roku valorizován o jedno procento, tedy zhruba o 100 milionů Kč ročně. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. O navýšení příjmů pro obce zatím k dohodě nedospěli. O systémových změnách v rozpočtovém určení daní bude podle Lukla a Babiše jednat expertní skupina.


Začaly platit novely zákonů o spotřebních daních a pohonných hmotách

Foto: Kristýna Maková
Novely zákonů o spotřebních daních a pohonných hmotách zavádí nižší kauce pro distributory pohonných hmot. Předcházející novelu kvůli požadavku kaucí zrušil Ústavní soud. Rozhodnutí Ústavního soudu vítali především malí prodejci pohonných hmot. Pro ně totiž byla kauce ve výši 20 milionů korun podle nálezu soudu diskriminující. Loni v květnu to zdůvodnil soudce zpravodaj Miloslav Balík:

"Protiústavní je pouze to, že kauce není diferencovaná, což může mít pro některé menší distributory to, čemu se říká rdousící efekt."

Velké distributory sdružuje Česká asociace petrolejářského průmyslu. Její Výkonný ředitel Jan Mikulec oceňuje, že zavedení kaucí během minulého roku vyčistilo trh od podvodníků:

"Kauce se ukázaly jako velmi účinnými nástroji v boji proti karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty (DPH). Podle toho, co udává finanční a celní správa, tak tento typ podvodu se podařilo výrazně zredukovat."

Podle Jana Mikulce bylo před zavedením kaucí na českém trhu 1 700 distributorů a prodejců pohonných hmot. Teď jejich počet klesl na 160.


Ministr Mládek navrhuje odložit rozhodnutí o prolomení limitů na dole ČSA

Povrchový důl ČSA | Foto: Denisa Tomanová,  Radio Prague International
Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhne vládě a tripartitě, aby rozhodnutí o prolomení takzvaných těžebních limitů na dole ČSA, kde těží Severní energetická, bylo odloženo na rok 2020. Řekl to na tiskové konferenci. Podle Mládka bude v rozhodnutí o dole hrát roli prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Naopak na dole Bílina, který patří Severočeským dolům, by se limity podle Mládka měly prolomit ihned. Podle něj je to nutné kvůli potřebám českého teplárenství.

"Bez prolomení limitů na dole Bílina nebude zajištěno zásobování veřejných tepláren a tepla pro domácnosti bez navýšení cen. Dokonce i v případě, že bude prolomeno pouze na Bílině, tak to znamená určitý zásah. Stát bude muset podmínit těžbu za limity tím, že uhlí bude dodáváno přednostně do tepláren."

Co se týče lomu ČSA, je pětiletý odklad rozhodnutí podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (Strana zelených) polovičaté řešení, které nechává lidi pět let v obrovské nejistotě.

"To oddálení je velmi špatné. Bylo by to prodloužení období nejistoty, období, které dává šanci dalším spekulantům, kteří nám tady velmi citelně zhoršují život už dnes."

Vláda v současnosti řeší, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity na lomu ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. Pomoci mají studie zadané ministerstvem průmyslu.


Vláda schválila minimální počet poboček České pošty

Vláda schválila nařízení, které stanoví minimální počet poboček České pošty na 2100. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pošta má nyní 3200 poboček a neplánuje je rušit. Během deseti let chce dvě třetiny poboček převést na partnery.

Minimální počet provozovaných pošt vychází z kritérií pro dostupnost poštovních služeb, které stanovuje vyhláška k zákonu o poštovních službách. Nutnost stanovit i minimální počet poboček vládním nařízením zavedla v roce 2013 poslanecká novela poštovního zákona.


Ovocnáři čekají rekordní úrodu

Foto: Josemanuel,  CC BY-SA 2.5 Generic
Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o 19 procent na 181.443 tun, a být tak nejvyšší za posledních sedm let. Sklizeň by měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou višní a angreštu. Největší meziroční nárůst, o 163 procent na 9866 tun, se čeká u hrušek. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

O odbyt letošní vyšší úrody obavu nemá. "Poptávka by měla být dobrá. Například zásoby jablek z loňské sklizně jsou v Evropě vyprodané. Neměla by se již opakovat loňská deformace trhu po embargu na dovoz ovoce do Ruska,"řekl Ludvík.