Ekonomika

Produkce stavebnictví vzrostla za uplynulý rok o tři procenta. Významný podíl na tom má výstavba nových bytů. Zároveň vzrostla konkurence bank, což spolu s všeobecně klesajícími úroky činí hypotéky přístupné i méně majetným lidem. Spousta stavebních firem dnes nabízí koupi domu na klíč. Bohužel to ale neznamená, že zákazník za dům zaplatí a jde rovnou bydlet.

Produkce stavebnictví vzrostla za uplynulý rok o tři procenta. Významný podíl na tom má výstavba nových bytů. Zároveň vzrostla konkurence bank, což spolu s všeobecně klesajícími úroky činí hypotéky přístupné i méně majetným lidem. Spousta stavebních firem dnes nabízí koupi domu na klíč. Bohužel to ale neznamená, že zákazník za dům zaplatí a jde rovnou bydlet. Papíry o zkolaudované nemovitosti se předají příslušnému katastrálnímu úřadu a nový majitel musí požádat o vklad práva k danému objektu. Zápis do katastru nemovitostí ale není záležitostí na počkání. Lhůta pro vyřízení jednoduchého zápisu je sice třicet dnů, ale v praxi se ho občané dočkají někdy až za několik měsíců. Jelikož jde ale jen o pořádkovou lhůtu, nejsou za její nedodržení stanoveny žádné sankce. Přitom zápis z katastru nemovitostí je například velmi podstatným dokumentem pro hypoteční banku. Ta, když nemá jistotu, čí nemovitost je, není si ani jista svým zástavním právem k ní, a proto ve svých smlouvách většinou stanoví sankce, pokud jejich klient nepředloží včas výpis z katastru. Takové pokuty se pohybují až kolem 50 tisíc korun. Banky jsou sice ochotny přistoupit na prodloužení lhůty, ale to také není zadarmo. Proč má ale klient platit za něco, co nezavinil? Má pro něj katastrální úřad alespoň nějaké řešení, když už nemůže vyřídit zápisy rychleji? Předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karel Večeře má pro takové případy radu.

"V takových případech doporučují těm navrhovatelům, aby se písemně obrátili na katastrální úřad, na jeho ředitele, uvedli ty důvody a požádali o to, aby jejich podání bylo vyřízeno v kratším termínu než je ten průměrný. Pokud vím, tak třeba v těch případech zástavních práv, kdy třeba banka vyžaduje, aby do tří měsíců bylo prokázáno, že zápis zástavního práva do katastru proběhl, tak v těchto případech vím, že vedení katastrálního úřadu se snaží těmto žádostem vyhovět."

K tomu je ovšem nutné dodat, že klient musí za urychlení své žádosti zaplatit. V Praze prý poplatek za urychlení činí minimálně 50 tisíc korun. Některé developerské společnosti na druhé straně problémy s mnohaměsíčními lhůtami katastrálního úřadu vyřešili po svém. Jednou z nich je IPB Real, jak dosvědčuje její mluvčí Jiří Felix.

"My se tomu jako společnost bráníme tím, že máme exklusivní dohody s hypotečními bankami, že pouze pro naše klienty jsou schopny vyřídit úvěr a čerpat ho už na základě návrhu na vklad zástavní nebo kupní smlouvy."

Těch problémů s prodlužováním vkladu vlastnického práva do registru, tedy v podstatě jednoduchého administrativního úkonu, je ale mnoho. Urychlení práce úředníků by mohla přinést novela zákona. Ale ta je připravována až na rok 2005. Otázkou tedy zůstává, zda právě takové neřešení problému není příležitostí ke vzniku korupčního prostředí. Právě korupci pokládá za největší překážku v dobrém fungování katastru nemovitostí téměř 50 procent účastníků ankety, kterou nedávno uspořádal mezi manažéry prestižní týdeník Euro. Jak uvedl jeden manažér, katastr nemovitostí udělal v naší zemi z několika desítek státních úředníků milionáře. Lidé znalí věci se nicméně shodují v názoru, že problémy s katastrem nejvíce trápí hlavní město, kde nejsou výjimkou případy, že na vyřízení žádosti se čeká i více než rok. Většina ostatních katastrálních úřadů v republice prý funguje bez větších potíží a více méně dodržuje termíny.