Řadu vesnic hyzdí polorozpadlé domy

veltrusy13.jpg

Mnoho vesnic trápí jeden problém. Hyzdí je polorozpadlé a neobyvatelné domky. Mohou to být jak staré chalupy, tak nové nedostavěné domy. Lidem to vadí a stavební úřady jsou bezradné, protože jednání s vlastníky většinou k cíli nevede. Více se dozvíte z reprízy příspěvku ze speciálního pořadu Toulky po regionech, který připravila Zdeňka Kuchyňová.

Ruce si mnou zloději, kteří takové chalupy navštěvují. Například vesnička Podmoklany na Chotěbořsku. Lemují ji z jedné strany Železné hory, z druhé louky, lesy a pole. Kdysi tu stála honosná chalupa, dnes stavební troska. Starosta Jiří Zatřepálek k tomu uvedl:

"Za prvé, je to u vjezdu do vesnice, takže když někdo přijíždí, tak má špatný pohled na vesnici. Za druhé vítr vynáší lepenku z baráku nad silnici. Jsou v ní hřebíky a auta tak mohou píchnout. Není to žádná legrace."

Jak však ze situace ven? V tom jsou obce většinou bezradné. Nedaleko Podmoklan leží Horní Studenec. Podnikatel tam v 90. letech postavil v duchu tzv. podnikatelského baroka honosné sídlo. Hrubá stavba od té doby zarostla stromy, chodí sem zloději, úrazy hrozí i dětem. Další polorozpadlé chalupy jsou v Sobíňově, Krásné Hoře a v desítce obdobně velikých vesnic. Vzhled staveb mají na starosti stavební úřady. Luděk Špinar ze Ždírce nad Doubravou ví své.

"Stavební zákon je na to postavený, aby donutil stavebníky k údržbě stavby nebo k jejímu odstranění. Na druhé straně je ale problém s doručením písemností. Lidé je většinou nepřebírají. Stavební úřad má možnost nařídit zbourání či vyklizení té stavby a pak tu dlužnou částku vymáhat na vlastníkovi."

Realita je však jiná. Vymahatelnost je nízká a málokterý případ končí tím, že majitel poslechne. Případ pak řeší soudy, ale malé obce se tomu brání. Jednak nemají dost peněz a soudní řízení se mnohdy táhne celá léta.