Ekonomika

Фото: ЧТ24
0:00
/
0:00

Nezaměstnanost v Česku v srpnu oproti červenci mírně klesla. A to o jednu desetinu procenta na 6,2 procenta. Úřady evidovaly zhruba 450 tisíc lidí bez práce. Opět se zvýšil počet volných pracovních míst, kterých bylo nejvíc od prosince 2008. Analytici přitom odhadovali stagnaci nezaměstnanosti na červencové úrovni.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu oproti červenci mírně klesla. A to o jednu desetinu procenta na 6,2 procenta. Úřady evidovaly zhruba 450 tisíc lidí bez práce. Opět se zvýšil počet volných pracovních míst, kterých bylo nejvíc od prosince 2008. Analytici přitom odhadovali stagnaci nezaměstnanosti na červencové úrovni.


Česká národní banka v červenci provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za zhruba 28 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech ČNB ke konci července. Centrální banka zasáhla poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, tehdy koupila eura za zhruba 200 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz koruny u 27 Kč/EUR, v červenci se koruna k této hranici několikrát přiblížila.


Kabinet na středečním jednání za účasti prezidenta Miloše Zemana přerušil projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 23. září. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Prezident při debatě uvedl, že je třeba primárně se zaměřit na bezpečnost, tedy rozpočty ministerstva vnitra a obrany.


Foto: archiv Vláda ČR
České podniky, které nyní trápí nedostatek zejména technických profesí, jsou ochotné okamžitě zaměstnat 5000 uprchlíků ze zemí, jako je Sýrie. Plyne to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy. Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý chce navrhnout vznik fondu na pomoc azylantům, pokud by jejich příliv do Česka zesílil. Do fondu by podle jeho představ přispívaly firmy i stát, financoval by například právě vzdělání a rekvalifikace.


Česká vláda chce postupně přiblížit úroveň minimální mzdy k hranici 40 procent průměrného výdělku v zemi, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Bratislavě po společné schůzce české a slovenské tripartity. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů obou států jednali kromě jiného o minimální mzdě, která je na Slovensku vyšší než v ČR.


Ruské embargo způsobilo tuzemským výrobcům a exportérům mléka přímou finanční ztrátu ve výši miliardy korun. Agrární komora spolu s Potravinářskou komorou proto požaduje od Evropské unie i českého ministerstva zemědělství větší finanční podporu, ale i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo Evropskou unii.


Foto: FreeDigitalPhotos
Státní podpora programu Ovoce a zelenina do škol letos stoupne o 20 milionů korun, příspěvek od Evropské unie naopak klesne o 17 milionů korun. Letošní dotace programu se tak celkově zvýší o tři miliony korun, sdělila ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. V rámci programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich.


Letošní letní turistická sezona v Praze byla zřejmě rekordní. Počet ubytovaných turistů v hlavním městě se ve třetím čtvrtletí přiblížil dvěma milionům, odhaduje Pražská informační služba - Prague City Tourism. Přibylo jak zahraničních turistů, tak domácích návštěvníků.


Foto: Evropská Komise
Rozvod v Česku ekonomicky hůř dopadá na ženy než na muže. Po rozpadu manželství kvůli tomu, že přestanou s partnerem společně hospodařit, přicházejí ve srovnání s vdanými v průměru o téměř 22 procent čistého příjmu. Muži si naopak polepší. Ukázala to analýza Národohospodářského ústavu Akademie věd, který na ní spolupracoval s úřadem ministra pro lidská práva a ministerstvem práce. V Česku se rozpadá téměř polovina manželství.


V Česku žije u rodičů necelá třetina mladých ve věku 20 až 30 let. Oni i jejich rodiče se shodují v tom, že se jedná o velký kompromis z obou stran a že toto soužití je pragmatické z finančního hlediska. Motivem mladých k odchodu do vlastního bytu nebo domu pak bývá nejčastěji vážný partnerský vztah. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českomoravskou stavební spořitelnu.