Ekotendr: nabídky podaly tři firmy, nejlevnější je na 56,8 miliardy korun

Foto: ČTK

Obří tendr na odstranění ekologických škod dále vzbuzuje protichůdné reakce politiků i odborníků. Včera zveřejnilo ministerstvo financí nabídkové ceny tří firem. Nejvýhodnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering. Chtěla by škody odstranit za téměř 57 miliard korun. Nabídky dvou dalších společností - Geosan Group a Environmental Services ze skupiny J&T - byly dražší.

David Ondráčka,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Geosan Group chce odstranit ekologické zátěže za necelých 58 miliard korun a třetí účastník soutěže Environmental Services nabízí 65,5 miliardy korun. Cena je přitom hlavním kritériem pro úspěch v tendru, o kterém bude ve finále rozhodovat vláda. Protikorupční organizace Transparency International už minulý týden vládu vyzvala, aby žádného vítěze nevybrala. Podle ředitele Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země. České televizi Ondráčka řekl:

"Ten ekotendr je od začátku ekonomický nesmysl. Je strukturovaný tak, že nemůže dopadnout jinak, než že ty výsledky budou předražené."

Karolína Peake
Hodnota garancí za neodstraněné ekologické škody převážně z dob komunismu je asi 114 miliard korun. Samotná cena za odstranění ekologických škod ale může být nižší, 114 miliard je horní hranice. Podle kritiků by stačila i třetinová částka. Postoj k tendru výrazně rozděluje politickou scénu na dva tábory. Ministr financí Miroslav Kalousek je zastáncem tendru a tvrdí, že nemá důkaz o žádném nekalém kartelu. Ostře proti se naopak staví premiér Petr Nečas, kterého podpořily i Věci Veřejné. Více už místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake.

"U takto obrovských peněz, které se plánují v řádech desítek miliard vydat ze státního rozpočtu, je na místě maximální opatrnost. Argument jeden za všechny - nevím, proč je v zadávacích podmínkách součástí smlouvy opět rozhodčí doložka."

Proti jsou i sociální demokraté. Ti navrhují celý tendr zrušit nebo ho rozdělit do menších zakázek. O ty by se mohly firmy ucházet postupně. Pokračuje stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

František Laudát
"Těch 114 byla maximální možná záruka, kterou stát poskytl, kdyby došlo na tu nejhorší variantu. Takže tam vůbec nikde nebylo stanoveno, že v takové výši jsou ekologické škody. Jediné správné rozhodnutí, které může vláda udělat, je tento tendr zrušit, odstoupit od toho. Pokud to pan premiér Nečas neprosadí, tak by měl odstoupit."

Kvůli této kritice nyní ministerstvo financí nechává hodnotu zakázky prověřit nezávislou komisí. Bude pak na vládě, jak naloží s výsledkem, ke kterému komise dojde. Vyhodnotí i formální náležitosti a verdikt by měla vynést do 14 dnů. Nechat si delší čas na rozhodnutí navrhuje i poslanec za TOP 09 František Laudát.

Do tendru mimo jiné patří i vysloužilé vysoké pece v Dolní oblasti ostravské společnosti Vítkovice,  foto: ČTK
"Já si myslím, že s chladnou hlavou je třeba vyhodnotit ty nabídky. Existují právní posudky, že se musí dojít do konce toho tendru. Není přece nic jednoduššího, než že vláda řekne "jeví se nám to nevýhodné", a potom prostě neodsouhlasí tu koncesní smlouvu a tím to skončí."

Stát už se dřív zavázal, že ekologické škody odstraní. Kdyby tak neučinil, mohly by mu hrozit další žaloby nebo arbitráže. Historie tendru začala před třemi lety, v létě 2008, kdy ho schválila vláda. V průběhu dalších let ho ale zpozdily stížnosti některých uchazečů. Důležitost tendru potvrzuje právě rozsah. Jedná se totiž až o několik stovek lokalit po celém Česku - ve velké většině o průmyslové podniky nebo chemičky - jako je Paramo, Unipetrol nebo Spolana. Dalšími areály jsou koksovny v Ostravě nebo společnost Benzina.