Elegance první republiky

Připravila Eva Petržílková.

Protože minulá historická rubrika byla sportovně laděna a zřejmě zaujala především muže, dnes budou následující minuty věnovány hlavně ženám. Řeč bude o jednom významném období v historii české módy. Tak začala moje prohlídka nové výstavy oblečení v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Ve vitrínách jsme si společně s dr.Evou Uchalovou prohlížely vlněné šály, šátky, vatované šaty, peleríny, pláštíky, zimní kostýmy, dlouhé pláště a dokonce luxusní večerní modely a zároveň vzpomínaly na zajímavá období ve vývoji české módy posledních dvou století.

Dozvěděla jsem se mnoho zajímavostí - například, že až do 60 let 19. století se všechny modely šily ručně... Většina exponátů pochází od anonymních výrobců, ale objevují se zde i jména známých českých firem.

Právě v době mezi dvěma světovými válkami dosáhla česká móda evropské úrovně a módními znalci bývá často považována za velmi důležitou. Tehdy začaly vznikat proslulé luxusní české firmy - jako byly dům Arnoštky Roubíčkové, salony Oldřicha Rosenbauma a Františka Bárty. Ovšem nejznámějším byl Módní dům Hany Podolské, který sídlil nejdříve v Lucerně a později v prestižním paláci italské pojišťovny na Jungamnnově náměstí. Chodili sem hlavně bohatí - manželky prominentů, herečky a zpěvačky. Vznikaly zde elegantní róby herečky Adiny Mandlové, rozverné šaty Nataši Gollové, skvěle střižené kostýmy Hany Vítové, ale také modely pro automobilovou závodnici Elišku Junkovou a paní Hanu Benešovou.

První dáma české módy Hana Podolská tehdy dobře věděla, jak propagovat svou firmu. Její modely byly k vidění nejen na přehlídkách /první proběhla v Haškově kabaretu v roce 1922/, ale také ve filmech. Možná si některý z posluchačů vzpomene na scénu z Fričova filmu Katakomby, v níž Adina Mandlová vybírá šaty na večerní slavnost. V záběru je na víku jedné krabice vidět velký nápis: Modelový dům Hana Podolská, který tehdy pro film navrhl kostýmy. Díky černobílým filmům máme dnes jasný obraz, jak lidé dříve žili, jak se chovali i jak se oblékali. A dokonce i u koho šili.

Tolik o eleganci a módním životě první republiky dr. Eva Uchalová. Jak ještě dodala, v roce 1939 - obdržel modelový dům Hany Podolské jednu ze tří prvních cen na mezinárodní výstavě řemesel v Berlíně. Praha se tak zařadila na druhé místo za Paříž a Berlín. Paní Podolská ale nemohla tehdy tušit, že jejímu salonu už nezbývá ani deset let existence. V roce 1948 byl, podobně jako s ostatními módními salony, s její rodinnou firmou konec - byla zestátněna. Pod názvem Eva ale působil až do roku 1991.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio