EP schválil rezoluci, která obsahuje scénář odstavení Temelína

JETE

Evropský parlament ve středu schválil rezoluci o České republice, která kromě jiného nastoluje možnost odstavení jaderné elektrárny Temelín. S výjimkou dvou odstavců na toto téma jde o standardní dokument, který pro Českou republiku vyznívá převážně příznivě. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Patnáctistránkový dokument o stavu přípravy České republiky soudí, že v případě Temelína je třeba nadále počítat s tzv. nulovou variantou, tedy s vyřazením z provozu, pro případ pokračujících nedostatků plynoucích z konstrukce elektrárny. Evropský parlament komisi doporučuje, aby uspořádala mezinárodní konferenci, která by zvážila možnosti a náklady odstavení Temelína a mezinárodní nabídky financování tohoto odstavení.

Na to vzápětí reagovali rakouští odpůrci Temelína. Podle lidoveckého ministra životního prostředí Wilhelma Molterera "středeční rozhodnutí Evropského parlamentu podporuje rakouské stanovisko" a ukazuje, že evropští poslanci si vzali bezpečnost Temelína za svou. Český vicepremiér Vladimír Špidla naopak zdůraznil, že Evropský parlament nemůže Českou republiku ohledně jaderné elektrárny Temelín k ničemu zavazovat. Podle něj je klíčové, že "na úrovni Evropské unie neexistují žádné předpisy o bezpečnosti jaderných zařízení." Stanovisko a.s. ČEZ, která je provozovatelem Temelína, řekl Radiu Praha zástupce mluvčího Daniel Častvaj:

"Podle našeho názoru jde o čistě politické a účelové usnesení. My nadále pokračujeme v procesu spouštění jaderné elektrárny Temelín. Jsem přesvědčen, že až bude zahájen v Temelíně zkušební provoz, tak podobné akce, podobné iniciativy, samy o sobě ustanou."

Podobný názor vyjádřila i česká ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničí.

Zpráva Evropského parlamentu vyznívá v dalších bodech pro Českou republiku příznivě:

Evropští poslanci pochválili českou vládu za hospodářské oživení, urychlení privatizace, přejímání a aplikaci evropského práva v mnoha oblastech.

Zpráva dále vyjadřuje spokojenost s aktivitou vlády vůči romské menšině a naopak znepokojení nad rostoucím deficitem nebo hopodářskou kriminalitou.

Obecně tedy "schvaluje záměr České republiky přistoupit co nejrychleji k Evropské unii".

Autor: Eva Petržílková
spustit audio