EU se nakonec dohodla

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dohodou na mandátu pro jednání o reformní smlouvě skončil v sobotu časně ráno s napětím sledovaný summit Evropské unie. Po dlouhých jednáních s nesnadno předvídatelnými výsledky se ke kompromisu podařilo přesvědčit i Polsko. A co o výsledcích unijní vrcholné schůzky soudí čeští politici?

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiér Mirek Topolánek, který Českou republiku na bruselském summitu zastupoval, je s jeho výsledky spokojený. Členské země se dohodly na hlavních bodech nové smlouvy, která nahradí zkrachovalou evropskou ústavu. Podařilo se překonat hlavně výhrady Polska, které kvůli budoucímu systému hlasování hrozilo summit zablokovat. Do roku 2014 se bude v Evropské radě hlasovat jako dosud, vysvětlil premiér Mirek Topolánek:

"V platnosti tedy zůstává hlasovací systém podle smlouvy z Nice, který je pro Českou republiku výhodnější než systém navrhovaný v tzv. euroústavě. Dosáhli jsme tedy naplnění jedné z hlavních vládních priorit, jíž bylo nepřipustit zhoršení postavení České republiky a oslabení její hlasovací váhy, čemuž u nás doma málo kdo věřil. Já pokládám toto smluvní uspořádání pro tento typ zemí jako je Česká republika za podstatně lepší než byla ústavní smlouvu."

Z nové dohody zmizely symboly, jako jsou hymna, vlajka či slovo ústava, a také se do ní dostala řada významných změn: sníží se počet členů Evropské komise a především se rozšíří oblasti unijních politik, ve kterých se nebude rozhodovat jednohlasně a kvalifikovanou většinou. Prezident Václav Klaus považuje dohodu na summitu Evropské unie za jisté vítězství rozumu. Zároveň ale připomíná, že podle kompromisního textu se má z euroústavy převzít do nové smlouvy převedení některých kompetencí z národních států na unii:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Tam zůstávají témata posunování kompetencí od státu k Evropské unii, tam zůstávají témata posunování od hlasování jednomyslného na většinové, tam se zesiluje počet tzv. sdílených kompetencí. Nebo-li řada věcí se přesouvá od nás na rozhodování Evropské unie, a to by naši občané měli vědět."

Dosažená dohoda předpokládá, že se ve druhé polovině roku pod taktovkou nadcházejícího portugalského předsednictví uskuteční mezivládní konference. Z ní má vzejít konkrétní dohoda o reformě institucí unie rozšířené na nynějších 27 členů. Ještě do konce roku by měla být hotova nová smlouva o fungování společenství, jež nahradí ve Francii a Nizozemsku zamítnutou euroústavu.

Podle prezidenta Klause jsou obavy evropských politiků dát jakoukoliv další smlouvu do referenda varovné. Sám by se případnému referendu nebránil, na druhé straně by ale podle něj byl takový plebiscit komplikovaný:

"Převtělit zprávu nebo text dohody, který bude mít 350 - 400 stránek do jedné otázky a myslet, že tou jednou otázkou vyjadřuji podstatu celého toho problému, to je docela těžké. Takže můj názor na to je asi komplikován těmito dvěma věcmi."

Mnozí politici a pozorovatelé soudí, že maratonský summit Evropské unie doslova proklestil cestu k reformám evropských institucí a dokázal, že členské země unie jsou ještě s to se mezi sebou dohodnout, i když to bylo na poslední chvíli.