Pozornost se upírá na Václava Klause

Václav Klaus, foto: ČTK

Irové na druhý pokus v referendu přesvědčivě schválili lisabonskou smlouvu, která reformuje instituce Evropské unie. Jejímu vstupu v platnost tak zbývá jen podpis prezidentů Polska a Česka. Lech Kaczyński slíbil dokument podepsat v nejbližších dnech, Václav Klaus nikam nespěchá. Musí prý počkat na vyjádření Ústavního soudu, který posuzuje stížnost skupiny senátorů. A jak na to reagují politici?

Václav Klaus,  foto: ČTK
Česku teď podle ODS nezbývá nic jiného, než ratifikaci také dokončit. Podle šéfa strany Mirka Topolánka však mají k irskému referendu výhrady:

"Mně samozřejmě vadí to, a říkám to opakovaně, že některé země byly přinuceny k opakovanému referendu a některé přinuceny nebyly. Prohlubuje to deficit demokracie v Evropské unii a vytváří to pocit nerovnosti mezi malými a velkými zeměmi, protože pokud si dobře pamatujete, tak Francie referendum opakovat nemusela."

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek soudí, že irské ANO Lisabonské smlouvě otevírá cestu k další integraci Evropy. Je také podle něj příležitostí pro Českou republiku:

"Myslím, že by Ústavní soud měl rychle rozhodovat, alespoň tak rychle, jak rozhodoval ve věci zrušení voleb do Poslanecké sněmovny, a že by senátoři ODS už neměli dále pokračovat v obstrukcích. Myslím, že celá Evropa se dnes dívá na Českou republiku tak, aby nebránila ratifikaci Lisabonské smlouvy."

Obdobný názor potvrdil v rozhovoru pro Český rozhlas irský premiér Brian Cowen:

José Manuel Barroso,  foto: ČTK
"Teď je na každé zemi, aby dokončila svou ratifikaci, aby mohla tahle smlouva rychle vstoupit v platnost."

Předseda Evropské komise José Barroso doufá v co nejrychlejší provedení nezbytných ratifikačních procedur v Polsku a Česku:

"Český parlament už o Lisabonské smlouvě hlasoval a schválil ji. Mám tedy důvod věřit, že Česká republika nakonec dokončí ratifikační proces. Musíme samozřejmě respektovat ústavní postupy v Česku, a také to uděláme. Jsou tu ale důvody doufat, že Česko ratifikaci dotáhne do konce, protože svou vůli už jasně vyjádřilo hlasováním v parlamentu."

Premiér Jan Fischer věří, že Lisabonská smlouva začne platit ještě letos. Podle něj by ratifikace samozřejmě měla postupovat podle ústavního pořádku:

"Rád bych vyjádřil přesvědčení, že přesně poté, co Ústavní soud vydá verdikt, prezident republiky bude připraven připojit svůj podpis. A tím bude ratifikační proces v České republice ukončen."

Foto: ČTK
Prezident Klaus zatím nesdělil, zda a kdy Lisabonskou smlouvu podepíše. Výsledek irského referenda je třeba podle něj respektovat, ale, jak sám řekl, rozhodnutím Ústavní soudu musí vyčkat na jeho verdikt o slučitelnosti smlouvy s českým právem. Spekuluje se, že by se svým podpisem mohl čekat do příštího roku na britské volby, jejichž favoritem je euroskeptická Konzervativní strana. Její šéf David Cameron slíbil v případě vítězství vypsat o lisabonské smlouvě referendum. Konzervativci kvůli tomu před časem vyzvali dopisem Václava Klause, aby do té doby dokument nepodepisoval. Český prezident však podle agentury Reuters naznačil, že britský plán přichází příliš pozdě, že Britové měli udělat něco dřív.