Prezident svůj podpis pod Lisabon nezaručí. Zatím...

Úsilí o definitivní schválení Lisabonské smlouvy pokračuje. A zraky se upírají na českého prezidenta Václava Klause s otázkou, zda je připraven smlouvu podepsat, pokud bude splněna jeho podmínka, kterou vznesl minulý týden.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Prezident žádá trvalou výjimku z Listiny základních práv Evropské unie, jakou má i Polsko a Británie. Vládu zaskočilo pozdní vznesení dosud neznámé Klausovy podmínky až po ukončení téměř všech ratifikačních procedur a kabinet navíc nevidí věcný důvod vyjmout republiku z platnosti listiny.

Vláda přesto vyjde prezidentovi vstříc, vyplynulo z jejího stanoviska, které přednesl premiér Jan Fischer: "Vláda po důkladném posouzení všech vnitropolitických a zahraničněpolitických souvislostí deklaruje svoji připravenost jednat se svými evropskými partnery o možném řešení vzniklé situace. Vláda je k tomuto nestandardnímu kroku připravena s tím, že nepovažuje za možné znovu otevírat ratifikační proces u našich evropských partnerů," ale například také za podmínky, že prezident vládě zaručí bezodkladné připojení svého podpisu pod Lisabonskou smlouvou, pokud bude jeho podmínka splněna a zároveň nevyplyne překážka z řízení Ústavního soudu v této věci.

"Nejvyšší objem té nervozity vyplývá z faktu, je-li už to opravdu poslední signál tohoto druhu z České republiky. Proto si na tom vláda tak zakládá. Pokud jde o vyjednání těch výjimek, na to je jediná možnost a to je Evropská rada 29. a 30. října letošního roku," dodal Fischer.

Těsně předtím, 27. října, námitky skupiny senátorů vůči Lisabonské smlouvě veřejně projedná Ústavní soud. Premiér v úterý po poledni odletěl do Bruselu jednat se šéfem Evropské komise Josém Barrosem ještě ve světle svého pondělního optimismu: "Já i nadále zastávám názor, že se v České republice podaří ratifikační proces Lisabonské smlouvy ukončit nejpozději do konce tohoto roku. Samozřejmě čeká nás obtížné jednání a ujasnění si věcí nejen zde v České republice, na domácí půdě, ale i samozřejmě velmi složité vyjednávání s představiteli zbývajících 26 zemí, s Komisí a především se švédským předsednictvím."

Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Řady skeptiků naproti tomu zastupuje šéf lidovců Cyril Svoboda: "Moje obava je, že pan prezident republiky Václav Klaus není připraven tu smlouvu ratifikovat vůbec. Proto je dobré, aby v tom bylo jasno, jestli to je poslední podmínka, potom budu rád, když se budu mýlit."

Svobodovy obavy přitom nerozptýlil ani prezidentův tajemník Ladislav Jakl, podle jehož slov Václav Klaus zatím vládě nebude garantovat, že podepíše Lisabonskou smlouvu. Výrok zazněl zhruba v době, kdy premiér Fischer přilétal do Bruselu. Otázkou je, zda ještě před cestou slyšel varování poslance zelených Martina Bursíka před ochotou vůbec vycházet prezidentovi vstříc: "Mám určité pochybnosti o tom, jestli je rozumné, že se vláda vlastně pouští do toho dobrodružství hledat nějakou formu dohody v Evropské radě."