Eurokomisař Telička: tým sestavím do dvou týdnů

Pavel Telička, foto: ČTK

Českým eurokomisařem se stal dosavadní velvyslanec při EU Pavel Telička. Jaké budou jeho první kroky a jak hodnutí unie peripetie kolem nominace českého eurokomisaře...na to se jej ptal Jaromír Marek.

Pavel Telička,  foto: ČTK
Jak reagoval Romano Prodi na tu poněkud dramatickou rezignaci Miloše Kužvarta?

"Myslím, že rozhodnutí pana Kužvarta dále nekandidovat akceptoval předseda komise bez požadavků na další vysvětlení."

Miloš Kužvart tvrdí, že odstoupil také proto, že jste mu na ministerstvu zahraničí "mydlil schody". Chcete to nějak komentovat?

"Já už na tuto otázku odpovídal mnohokrát. Je to bezpředmětné, lze to dokázat. Ale pokud má pan Kužvart konkrétní otázky a ví o konkrétních selháních, jsem připraven o tom diskutovat."

S vaší nominací nebyla zdaleka spokojena celá koalice. Např. lidovcům vadí vaše předlistopadové členství v KSČ...

"Musíme si uvědomit, že máme nějaké národní zájmy v unii a ve vztahu k unii. Myslím, že moje pozice v EU je dobré a větší stmelení na naší politické scéně by tomu ještě napomohlo. Nejde o komisaře a jeho osobu, ale zájmy země. Větší koheze by byla prospěšná."

Co říkáte potom na to, že dva ministři za KDU-ČSL byli proti vaší nominaci a jeden, ministr zahraničí Svoboda, se zdržel?

"Beru to jako součást politiky. Ministr Svoboda zaujal postoj ve shodě se svými stranickými kolegy, ale zároveň zná moji práci a několikrát mně vyjádřil podporu. To je pro mně důležité, není zde žádný problém, který bych měl reflektovat."

Vy se hodláte sejít i s vašimi odpůrci, šéfem lidovců Kalouskem a ODS Topolánkem...co od té schůzky očekáváte? Myslíte si, že změní svůj postoj?

"Nechci to ještě komentovat, ale bude o čem se bavit. Např.o otázkách postavení ČR v unii."

Jak bude složen váš tým v Bruselu?

"To je ještě trochu předčasné, já jsem už o tom mluvil s panem Prodim, ale bude to trvat týden dva, než budu mít po konzultacích a kdy budu mít jasnější představu."

Můžete říci alespoň např. kolik bude mít členů?

"Pravidlo pro ten zúžený kabinet do listopadu hovoří o jednom vedoucím kabinetu, jeho zástupci, jednom odborném pracovníkovi a čtyřech administrativních pracovnících. Nepsané regule říkají, že polovina budou občané ČR a polovina z jiných zemí, především jde ale o odbornost a dynamiku. Jde o to, abychom byli schopni od prvního dne řádně fungovat."

Když se novináři ptali v Bruselu Miloše Kužvarta na to, co si myslí o Evropské ústavě, řekl jen, že je optimista. Vy budete schopen říci víc?

"Toto je složitá otázka, která si před dalším jednáním vyžádá mnoho politických kontaktů. Bude předcházet příprava půdy. Další vyjednávací mechanismy budou spuštěny tehdy, až předsednictví dospěje k závěru, že se nebude opakovat selhání jako na summitu v Bruselu. Nebude to dříve než v polovině tohoto roku."