Horký kandidát na eurokomisaře Telička je připraven zahladit ostudu

Pavel Telička, foto: ČTK

Vláda má nového kandidáta na evropského komisaře. Je jím diplomat Pavel Telička. Po jednání s koaličními partnery premiér Vladimír Špidla přiznal, že mezi vládními stranami nepanovala na tomto jménu úplná shoda.

Pavel Telička,  foto: ČTK
Vládní sociální demokracie a Unie svobody - DEU se na společném kandidátovi shodly. Pavel Telička je pro ně nejlepším kandidátem především díky svým zkušenostem z funkce velvyslance při Evropské unii. Proti tomuto kandidátovi se vyslovili křesťanští demokraté. Mají výhrady k tomu, aby Česko v Evropské komisi zastupovali "úředníci". Vadilo jim také krátké předlistopadové členství Teličky v komunistické straně.

"Je to fakt, který jsem nikdy neskrýval. Je všeobecně známé, že jsem, byť krátkou dobu, ale přesto, v KSČ před listopadem 1989 byl. Nicméně myslím, že jsem v pozicích, v práci, ve stanoviscích dal jasně najevo, jaké lidské kvality mám."

Jak jste odpověděl premiérovi na otázku, zda-li byste chtěl být evropským komisařem?

"To je otázka, která byla předmětem relativně krátkého telefonátu. Jestli si dobře vybavuji, tak jsem řekl, že pokud je to vážný zájem a pokud si to přeje a bylo by to řešením, tak jsem připraven."

Tvrdí Pavel Telička. Špidla naznačil, že pokud by se ukázalo, že Telička není mezi dalšími politiky průchozí, zahájil by konzultace o jiných jménech, které má v záloze. Komunistická strana Čech a Moravy podle šéfa jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika vládního kandidáta schvaluje, tedy "Telička jim nevadí". Opoziční ODS dala najevo, že Teličku nepodpoří a znovu naopak navrhne svého kandidáta, exministra životního prostředí Bedřicha Moldana. Stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil tvrdí, že se rozdělování postů stalo předmětem politického obchodu mezi vládními stranami.

"Proto budeme požadovat zařazení mimořádného bodu na nadcházející týden jednání sněmovny. Budeme chtít, aby nás vláda informovala komplexně o personální politice, kterou vláda uplatňuje při obsazování jednotlivých funkcí v nejrůznějších institucí Evropské unie."

Z české strany jde už o druhou nominaci. Exministr Kužvart se v pátek nečekaně kandidatury vzdal. Vysvětlil to tím, že má malou podporu českých politiků. Spekuluje se i o tom, že si uvědomil, že na vysokou evropskou funkci nestačí. "Telička měl být navržen už v první volbě. Lepšího kandidáta premiér jen těžko v této složité situaci nalezne," domnívá se komentátor Jiří Pehe.

"Myslím si, že post evropského komisaře zejména v českých poměrech nemá být obsazován podle stranického klíče. To, že Telička není straníkem, je jeho velkou výhodou. Telička je jedním z vrcholných odborníků na problematiku Evropské unie. Je to člověk, který se velkou měrou zasloužil o úspěch v přístupových jednáních. Myslím si, že je to volba naprosto správná."

Vláda má jméno eurokomisaře oznámit předsedovi Evropské komise Romanu Prodimu do středy. Prodi to řekl v Bruselu ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi.