Evropská unie podle Václava Klause nebude spěchat s přijetím nových členů

Brusel podle předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause nestojí o rozšíření Evropské unie. Klaus si tak vysvětluje poslední útoky poslance Evropského parlamentu komisaře pro rozšíření Unie Güntera Verheugena na svoji osobu. Podrobněji informuje Kateřina Brezovská.

Prezident Václav Klaus
Evropský komisař odpovědný za rozšíření Evropské unie Günter Verheugen v úterý před členy zahraničního výboru Evropského parlamentu v Bruselu na příkladu výroků Václava Klause dokazoval, že by proces rozšíření Unie mohl pozbýt na věrohodnosti. Jak ve středu Václav Klaus řekl Českému rozhlasu, tato slova dokazují, že evropští komisaři jsou v poslední době velmi nervózní: "Oni už konečně nějaké rozhodnutí udělat musí a ono se jim do něj nechce. Já nevím, jestli se mám posmívat za to, nebo neposmívat. Každý to známe z vlastních osobních životů, máme takové dilematické rozhodnutí, které má v sobě pro i proti, my ho každý odkládáme, nechce se nám do něj a EU je přesně v této situaci. Jim se do toho rozšíření prostě nechce, to je pravda a já prostě vím, že to tak je."

Komisař Verheugen se dostal do názorových rozporů s předsedou ODS Václavem Klausem v poslední době hlavně kvůli referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Když Václav Klaus prohlásil, že chce referendum ještě před tím, než Česká republika ukončí vstupní rozhovory, vyvolalo to v Bruselu rozpaky. Komisař Verheugen tehdy Českému rozhlasu řekl, že tato akce může ohrozit rozšiřování. "Je běžné uspořádat referendum po ukončení vstupních rozhovorů o tom, zda občané souhlasí s podmínkami členství, nevím ale, o čem by rozhodovali během vstupních jednání", řekl Verheugen a ocenil tehdy postoj české vlády, která Klausův návrh odmítla.

V úterý Günter Verheugen v Bruselu také prohlásil, že Česká republika by měla vstoupit do Unie zároveň se Slovenskem. Na to ve středu reagoval hlavní český vyjednavač s Evropskou unií Pavel Telička. Jak uvedl, všechno záleží na tom, jestli Bratislava dožene dvouleté zpoždění v přípravě na vstup do Evropské unie: "Určitě je třeba vzít v úvahu skutečnost, že pokud některá kandidátská země,ať už je to kterákoliv, udělá maximum ve své přípravě, do značné míry se vlastně i v tom mezidobí do vstupu omezuje a přijímá již některé závazky, aniž by mohla čerpat určité výhody. Tak se těžko po ní může chtít, aby uměle čekala na další zemi, ať už je to kterákoliv země."

Hlavní český vyjednavač s Evropskou unií Pavel Telička ale současně poznamenal, že naopak česká strana zase nemůže souhlasit a nemohla by Unii tolerovat, aby uměle proces rozšíření jedné či druhé země protahovala či urychlovala.