Expedice Monoxylon III vyrazila na plavbu po řeckých ostrovech

Příprava na expedici Monoxylon III, foto: Radomír Tichý, archiv ČRo

Členové mezinárodní archeologické expedice Monoxylon III už vypravili na cestu dlabaný člun, ve kterém se budou plavit po řeckých ostrovech.

Příprava na expedici Monoxylon III,  foto: Radomír Tichý,  archiv ČRo

Příprava na expedici Monoxylon III,  foto: Radomír Tichý,  archiv ČRo
Vlastní plavba z řecké pevniny na ostrov Kréta začne 25. května a měla by trvat do 11. června.

Jak uvedl archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý, expedice by měla přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří. Navazuje na námořní výpravy hradeckých experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995 a 1998.

Tempo neolitického člověka asi nedodržíme

Devítimetrové plavidlo vydlabané z jednoho kusu dubového kmene veze terénní auto přes Německo a Rakousko do italských Benátek. Posádku nečeká žádná výletní plavba. Repliku 8 000 let staré lodě čeká cesta dlouhá 400 kilometrů. Navíc člun váží 1,3 tuny. Dvě posádky se proto budou střídat, říká člen výpravy Jiří Müller:

Foto: Radomír Tichý,  archiv ČRo
„Asi nedodržíme přesně režim neolitického člověka, ale ty naše etapy jsou celkem pravidelné, kolem 25 kilometrů. Vychází nám jako nejvhodnější se střídat zhruba po hodině a půl."

Za příznivých podmínek by si mohla posádka vypomoci jednoduchou plachtou.

Z expedice vznikne film i kniha

Radomír Tichý
Součástí experimentu má být i přeprava nákladu, který dávní kolonizátoři Středomoří mohli mít. "Budeme převážet pšenici a obsidián, což je přírodní sopečné sklo," uvedl mluvčí expedice Jiří Junek. Mořeplavci jsou připraveni i na to, že jim do člunu různými škvírami stále poteče voda. Předlohou se pro Monoxylon stal starý neolitický člun, který byl v roce 1994 objeven v jezeře u Říma.

„My jsme ho ještě přiblížili podobě předlohy z jezera Bracciano. Upravili jsme hodně příď a odebrali jsme hmotu ze dna člunu," vysvětluje archeolog Radomír Tichý. Člun by tak měl být rychlejší.

Výpravy se zúčastní 22 lidí, navíc jeden kameraman a lodivod moderní lodi, která bude člun doprovázet. V posádce budou převážně Češi, ale také dva Slovinci, jeden Slovák a Řek. Z expedice vznikne kniha a dokument.