Experti Světové banky poukázali na velké množství špatných úvěrů v české ekonomice

Nezávislí experti Světové banky hodnotili transformaci podniků a bank v České republice. A jejich hlavní připomínky? Příliš velké množství špatných úvěrů, nedostatečná ochrana věřitelů, nedokonalé zákony a špatně fungující soudy. Podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová.

I když lidé zatím utrácejí, platy se zvyšují a ekonomika roste, světová banka, která analyzovala ekonomiky více než dvou stovek zemí světa, předala české vládě jasný vzkaz - reformy hospodářství ani po deseti letech neskončily. Experti Světové banky konstatovali, že objem špatných úvěrů už překročil jednu třetinu veškerých bankovních půjček. Státní Konsolidační banka, na kterou jsou tyto úvěry převáděny, je přetížena. Existuje velké riziko jejího zahlcení, což může ve svém důsledku způsobit zpoždění restrukturalizace podniků. Za řadu věcí je ale třeba českou vládu pochválit, říká hlavní ekonom Světové banky pro tento region Roberto Rocha.

"Co se týká naší analýzy, je to jako pokoušet se trefit do běžícího terče. Stále se totiž něco mění a zlepšuje. Vláda především pokročila v privatizaci bank, došlo také k posílení regulace kapitálového trhu, komise pro cenné papíry plní svou kontrolní funkci a investiční fondy mají povinnost se otevřít. Řada zákonů byla novelizována, nicméně některé novely budí pochybnosti.", uvedl Roberto Rocha.

Kritika dopadla především na novelu zákona o konkursu a vyrovnání. Ta totiž řeší hlavně otázku likvidací, ale nazabývá se příliš záchranou potenciálně životaschopných podniků. Kromě toho není jasně definována platební neschopnost. Experti upozornili také na špatnou finanční disciplínu. Věřitelé v České republice nejsou dostatečně chráněni a hrozí tak nedostatek úvěrů. Banky totiž nebudou chtít v tomto prostředí půjčovat peníze.

Státní úředníci připouštějí, že kritika Světové banky míří do černého. Jak uvedl první náměstek ministra financí Jan Mládek, kabinet už chystá konkrétní kroky.

Princip pilotního projektu spočívá v tom, že banka převede balík vybraných úvěrů specializované mezinárodní firmě, která se bude snažit dluhy podniků sama vymáhat nebo je dále prodá. Státu se pak z vymožené sumy alespoň část vrátí. Na první balík půjček v hodnotě přes 20 miliard korun už banka vypsala soutěž a vybrala tři zájemce, kteří mají své nabídky předložit počátkem příštího roku. Pro nutnou očistu podniků, které dluží bankám i sobě navzájem, Světová banka doporučuje přijmout do bankrotového zákona speciální proceduru. Ta by měla usnadnit mimosoudní hodody věřitelů. Současný zákon je v podstatě neumožňuje. Podle názoru jedné ze správkyň konkursní podstaty, by to bylo dokonce považováno za tunelování firmy.