Expremiér Zeman: Referendum o EU naštěstí není hlasováním o důvěře vládě

Milos Zeman, Foto: CTK

V České republice se v pátek ve 14 hodin otevřely volební místnosti, kde mohou občané hlasovat pro či proti vstupu země do Evropské unie. Již od prvních minut se volební místa plnila nejen řadovými občany, ale také politiky. Před jednou pražskou školou natáčel Herbert Brynda

Milos Zeman,  Foto: CTK
V Praze volili nejen politici a političky aktivní, ale i bývalí. Krátce před půl třetí odpoledne přijel do gymnázia v Botičské ulici odvolit i bývalý český premiér Miloš Zeman. Opálený a viditelně dobře naladěný Zeman ještě před samotnou volbou ochotně sdělil, jak bude v referendu hlasovat:

"Budu hlasovat pro Evropskou unii, vzdor naprosto stupidní reklamě pro Evropskou unii, kde reklama na prací prášky je naproti tomu naprostým zázrakem geniality. Kdybych věděl o Evropské unii jen to, co mi zprostředkuje televizní propagační kampaň s jejím vymýváním mozků, podceňováním občanů a považováním za nesvéprávné bytosti, tak bych zcela určitě volil ne Evropské unii, už z pouhého protestu proti stupiditě té propagační kampaně. Ale protože o Evropské unii něco vím, budu volit pro."

Podle expremiéra není velký rozdíl v důležitosti voleb do poslanecké sněmovny, senátu nebo právě v referendu o vstupu do evropské unie:

Milos Zeman,  Foto: CTK
"Domnívám se, že je obojí stejně důležité a žádné bych nepodceňoval. Víte, ať už bude občan hlasovat pro nebo proti, to není důležité, to je jeho svobodné rozhodnutí. Ale jsou občané a jsou obyvatelé. Občané jsou ti, kdo spolurozhodují, a obyvatelé jsou ti, kterým je to jedno."

Miloš Zeman je nejen bývalým premiérem, ale také bývalým prognostikem. Proto poskytl svůj odhad výsledků referenda:

"Myslím, že skončí jednoznačně pozitivně. Nebude příliš dramatická účast, ale ti, kdo budou volit - podle mého odhadu - vzdor televizní kampani, budou volit většinou pro."

Platí podle Vás teze, že toto referendum a jeho výsledek je svým způsobem hlasováním o důvěře vládě?

"Pevně doufám, že ne, protože by to referendum patrně skončilo negativně, ale doufám, že si občané uvědomí, že toto hlasování není naštěstí hlasováním o důvěře vládě. Kéž by tomu tak bylo!"

Ještě před hlasováním stačil Miloš Zeman novinářům zdůraznit, že opravdu neuvažuje o návratu do politiky, neboť podle jeho názoru již pro Českou republiku vykonal dost dobrého a toto referendum je toho důkazem.