Falešní lékaři? Na soukromých klinikách operují lidé bez patřičné kvalifikace, většinou cizinci

ABClinic Art&Beauty

Na některých klinikách estetické medicíny v Česku působí lékaři bez patřičného vzdělání. Český rozhlas informoval o případu falešného plastického chirurga z Chile, který na dermatologických klinikách v Praze působí už pět let. Nemá lékařské vzdělání a není členem České lékařské komory. Chilan obvinění odmítá. Takových lékařů je ale v Česku více a většinou se jedná o cizince. Příslušné úřady informace prověřují.

Chilan Alberto Leguina Ruzzi se prezentuje jako dermatolog a chirurg estetické medicíny. Na svém profilu na Instagramu sdílí výsledky svých estetických zásahů a fotografie z konferencí po celém světě. Na webu pražské kliniky ABClinic Art&Beauty, kde působil, bylo uvedeno, že vystudoval lékařství na Papežské katolické univerzitě v Santiagu de Chile a vzdělání si zvýšil na proslulé Columbijské univerzitě v New Yorku. Chilská univerzita rozhlasu potvrdila, že u nich vystudoval biologické vědy a doktorát z lékařských věd, lékařem ale není.

Alberto Leguina Ruzzi | Foto: Ľubomír Smatana,  ABClinic Art&Beauty/Český rozhlas

V Česku žije Ruzzi sedm let, jako dermatolog působí posledních pět. Nějakou dobu byl zaměstnán ve Fyziologickém ústavu AV ČR jako vědecký pracovník. Prováděl výzkum s hlodavci a laboratorními zvířaty, k čemuž získal certifikát na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Jak se dostal od operování hlodavců k práci na klinikách kosmetické nebo dermatologické chirurgie, ale není známo.

Kromě toho, že nemá potřebné vzdělání, neeviduje ho ministerstvo zdravotnictví a není ani členem České lékařské komory, což je povinný krok k výkonu povolání lékaře. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jde o vážné porušení hned několika zákonů. „Není ale naším členem, takže my s tím nemůžeme nic dělat,“ tvrdí Kubek.

Ruzzi uvádí, že se jako dermatolog specializuje na výplň rtů a bělení konečníku. Na svém instagramovém účtu tvrdí, že jsou jeho pacienti spokojeni.

'Nesmyslné podmínky'

„Jsem plně kvalifikovaný, což je ověřeno pražským primátorem a ministerstvem zdravotnictví. Zahraniční lékaři zde trpí diskriminací, jejich vzdělání tady chce málokdo uznat, musí splnit nesmyslné podmínky, které jim klade Česká lékařská komora,“ napsal.

Alberto Leguina Ruzzi | Foto: Ľubomír Smatana,  ABClinic Art&Beauty/Český rozhlas

Uvedl také, že o uznání svého diplomu z Chile požádá Světovou zdravotnickou organizaci. „Chci zdůraznit, že mám řádné lékařské vzdělání. Kromě bakalářského titulu z biologie jsem úspěšně získal doktorát z medicíny (PhD) s následnou rozsáhlou stáží v dermatologii. Lékařský titul mi nostrifikovala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Nikdy jsem netvrdil, že jsem plastický chirurg a nikdy jsem neprováděl zákroky v oblasti plastické chirurgie. Nejsem registrován v České lékařské komoře, ale je to dáno tím, že pro členství je nutné ovládat češtinu. V současné době intenzivně pracuji na zlepšení své češtiny a na dalším procesu své registrace,“ napsal.

Kubek vysvětlil, že u lékařů, kteří vystudovali lékařskou fakultu v rámci Evropské unie, kde je vzdělávání harmonizováno, se automaticky uznávají lékařské diplomy. Pokud vystudovali mimo Evropskou unii, musí absolvovat proces tzv. nostrifikace diplomu, což uznává vysoká škola a poté musí složit aprobační zkoušku.

Milan Kubek | Foto: Dana Špicarová,  Český rozhlas

„Nejprve absolvují zkoušku z českého jazyka, aby bylo jasné, že se dorozumí. A potom dorovnávací zkoušku, co se týká znalostí v medicíně, protože v těch zemích zdaleka nemusí být lékařské fakulty na takové úrovni jako jsou u nás,“ vysvětlil šéf lékařské komory.

Podnět prověřujeme

Případ Ruzziho, odhalený díky Českému rozhlasu, je jen jedním z mnoha. Rozhlas zjistil, že bez potřebné licence a vzdělání v Česku pracuje několik lékařů. Většina z nich pochází ze zahraničí. Jejich pacienti za provedené zákroky platí nemalé peníze, a to především díky tomu, že soukromé kliniky nemají dohody se zdravotními pojišťovnami.

Ilustrační foto: Triggermouse,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Další podezřelé lékaře objevil rozhlas například na pražských soukromých klinikách Altos a Mediestetik. Není zřejmé, jaké mají vzdělání. Jde o čtyři cizince, dva u zkoušek neuspěli a dva vůbec nejsou v evidenci rezortu.  Nikdo z nich také není členem České lékařské komory.

Zdravotnickým zařízením v Praze uděluje a odebírá licenci pražský magistrát.  Podle mluvčího Víta Hofmana se případem zabývají.

„Podnět již prověřujeme, protože je i v našem zájmu, aby v těchto zařízeních v hlavním městě pracovali lékaři, kteří splňují zákonem dané podmínky. Prověření uvedených lékařů v určených zařízení však vyžaduje určitý čas,“ vysvětlil.