Festival "Barokní perly" na podporu zanedbaných památek

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je hlavním mediálním partnerem koncertů na podporu zanedbaných památek v plzeňském regionu. Festival pod názvem "Barokní perly", spojený s mistrovskými interpretačními kursy pro mladé hudebníky domácí i zahraniční, pořádá už třetím rokem houslistka Gabriela Demeterová. Informuje Evelina Himalová.

"Barokní perly" původně začínaly jako víkendová akce v Dolní Bělé, kde má Demeterová chalupu, a kde se tradičně uskuteční také jeden z letošních programů. Pak trvaly týden, a nyní to bude během měsíce už 12 koncertů - v zámcích, klášterech i venkovských kostelech, kam byli zatím místní lidé zvyklí chodit na mši. S nápadem oživit severní Plzeňsko přišla mladá umělkyně před čtyřmi lety. V současnosti funguje i její nadace, prostřednictvím které získává sponzory, a festival se koná pod záštitou ministrů kultury a zahraničních věcí. Výtěžek koncertů bude určen jako symbolický příspěvek na údržbu některých objektů nebo na opravu částí konkrétních památek.

Na mistrovských kursech, které pořádala v minulých letech spolu s cembalistkou Giedré Lukšaité-Mrázkovou, a které i nadále trvají týden, je letos pedagogickým kolegou Gabriely Demeterové Jaroslav Tůma, proslulý specialista na staré klávesové nástroje. Varhanní hru bude vyučovat v Kladrubech u Stříbra,

"...v krásné Santiniho katedrále, kde je dochovaný unikátní barokní nástroj, ale slibuje mi, že přiveze sebou také hammerklavier a klavichord, aby mohl svým posluchačům ukázat nějaké zajímavé analogie s varhanním strojem. Já budu vyučovat v Manětíně. Rozhodla jsem se, že centra festivalu budou putovní, že nebudeme setrvávat na jednom místě, a manětínský zámek, sídlo rodu Lažanských, mě nesmírně oslovuje, jsem ráda, že tam se svými posluchači mohu působit ten týden. No a mým mezinárodním hostem bude pan Pavel Steidl z Holandska, který přijede do Manětína na svůj recitál. Zároveň jsem pozvala také z historické, autentické interpretace opravdu prestižní soubor z Čech - Collegium Marianum, které v manětínském zámku - na jeho terase - bude mít takový open-air galavečer francouzské barokní hudby pro krále Ludvíka XIV., a to v autentickém provedení hudebním, ale i baletním; choreograf z Francie (Jean-Marc Piquemal - pozn. red.) nastudoval ta baletní čísla přesně podle schématu z té doby. Collegoum českých filharmoniků bude se mnou koncertovat ve Skocích, Plasech, Dolní Bělé a dalších místech, a také jsem udělala fúzi s festivalem Mladá Praha, který přiváží velmi nadané mladé hudebníky z celého světa. Takže ti dostali prostor ke konci festivalu 24. srpna v Mariánské Týnici a v Kladrubech u Stříbra, a 30. srpna se uskuteční závěrečný koncert festivalu na krásném zámku v Nebílovech,"

...řekla Radiu Praha houslistka a zakladatelka festivalu "Barokní perly" Gabriela Demeterová.