Festival přiváží Mayröckerovou, Wilsona i Ostermeiera

dfnj08_plakat.jpg

V Praze začíná nový ročník festivalu divadla německy mluvících zemí. Českému publiku se po roce představí další významné inscenace, které v sousedních zemích této jazykové oblasti v posledních sezónách vznikly. K vidění budou díla klasiků, i například experiment napsaný pro hraní v soukromých bytech.

Letošní ročník je třináctý a nese podtitul Muž a žena. Organizátoři se pokoušejí nahlédnout na běžný vztah muže a ženy z různých úhlů pohledu. Může to být vztah mezi partnery i mezi tvůrci. Tak je tomu v případě středečního festivalového prologu, autorského čtení dvou básnířek v Poetické vinárně Viola, Bohumily Brögerové a Friederike Mayröckerové.

"Myslím, že je naprosto unikátní, že se nám podařilo do Prahy přivézt jednu z největších současných žijících rakouských lyriček a dostat ji k jednomu stolu s Bohumilou Grögrovou, její překladatelkou a též významnou českou básnířkou a prozaičkou," uvedl dramaturg festivalu Petr Štědroň. Podle něj zde hraje roli i to, že obě ženy tvořily v úzké vazbě na své životní partnery - literáty, Josefa Hiršala a Ernesta Jandla.

Přehlídku zahájí ve Stavovském divadle Brechtova Žebrácká opera, kterou v legendárním divadle Berliner Ensemble nastudoval americký režisér Robert Wilson, proslavený avantgardní divadelník, architekt, malíř, scénograf a světelný designér.

"Inscenace Žebrácké opery je skutečně jedním z vrcholů německé divadelní sezóny a těch 80 let, které uplynuly od prvního provedení tohoto Brechtova textu, neubralo nic na jeho aktuálnosti a brizanci,"

řekl Štědroň. Mezi dalšími hosty festivalu budou například soubor Münchner Kammerspiele, jehož členové uvedou Manželství Marie Braunové v nastudování Thomase Ostermeiera, a také vídeňský Burgtheater. Ten přiveze svou nejslavnější inscenaci posledních let, Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic, a festival uzavře.

Tuto inscenaci vybíral ještě spoluorganizátor festivalu Johannes Kinsky, který v červnu ve 44 letech náhle zemřel, připomíná ředitelka Jitka Jílková:

"Na tu inscenaci jsme se šli ve Vídni podívat právě s Johannesem Kinskym a jemu se moc líbila. Takže berte 9. listopadu jako podrav a jako vzpomínku a myslím, že Johannes by byl strašně rád, že na něj vzpomínáme tak vesele."

Festival se letos poprvé koná bez přítomnosti Pavla Kohouta v organizačním týmu. Loni se rozhodl po mnoha letech odejít na protest proti neustále se snižující veřejné podpoře.

K zajímavostem letošního programu patří inscenace Obývací pokoje, ve které Skupina Lunatiks Produktion opouští obvyklý divadelní prostor a nabízí variaci na bytové divadlo. Odehraje se v soukromém bytě toho, kdo v aukci zakoupí představení pro sebe a své diváky. Hra je pro tento typ inscenování napsána.

Festivalová cena Max bude letos udělena režiséru Divadla Komedie Dušanu D. Pařízkovi. Podle poroty se dělí mezi dvě jeho inscenace z uplynulého roku, hru Wernera Schwaba NADVÁHA, nedůležité: NEFOREMNOST a inscenaci Franz Kafka: Proces. Pařízek cenu dostal i v loňském roce, ale jak upozorňuje dramaturg festivalu Petr Štědroň, preambule soutěže to umožňuje. Ocenění uděluje nezávislý výbor divadelních kritiků.