Film Ve stínu byl vyslaný do oscarových nominací

Nový český film Ve stínu vede v návštěvnosti. Kritika ho označuje za událost sezóny a do nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film ho vyslala Česká filmová a televizní akademie. Film Davida Ondříčka podle scénáře Marka Epsteina zachycuje temná 50. léta a období politických procesů v Československu. Žánrově jde o klasickou detektivku, kapitána Hakla ze staré školy hraje český herec Ivan Trojan a detektiva z NDR, kterého do případu nasadí STB, ztvárňuje německý herec Sebastian Koch. Filmu Ve stínu se věnovala Martina Vacková ve vysílání Radia Česko.

Přípravy na film trvaly několik let. První verze filmu, která vznikla zhruba před půl rokem, se filmařům a mezinárodním distributorům moc nezamlouvala. Tvůrci tedy zase sedli do střižny a přestříhávali. Jak pak David Ondříček prozradil, druhá verze byla oproti té první dynamičtější a víc se zaměřila na osobu kapitána Hakla v té temné době 50. let. Cítil tedy David Ondříček, že je důležité zrekapitulovat, co vedlo k politickým procesům v tehdejším Československu?

"To cítím, protože pořád tady má komunistická strana obrovské procento voličů a je rozhodně dobré jim připomínat, co volí. Myslím, že ta rekapitulace je vždycky dobrá."

Jak obvyklá byla praxe, že do Československa byli dodávání tehdejší experti z NDR?

"Já jsem tui dobu důkladně studoval, i když jsme měl množství geniálních spolupracovníků, architekta Jana Vlasáka a kostýmní výtvarnici Jarmilu Konečnou. A s historiky jsme konzultovali každý krok, aby byl pravdivý, i když se jedná o fikci. Tak opravdu, v té době to nybylo nic výjimečného. Jeden historik nám dal podobný příklad, s Antonínem Zápotockým spolupracoval na sionistických otázkách jeden člověk, který se před tím podílel na vyvraždění Lidic."

Ivan Trojan
"Ivan Trojan je skvělý herec, jeho drobné připomínky z něj dělají velkého herce." - tuhle poctu složil německý herec Sebatian Koch svému českému kolegovi. Sebastian Koch se po promítání přiznal, že hrál ve filmech o různých obdobích, jako například 70. Léta, 2. Světová válka, ale 50. Léta ve střední Evropě si musel pro tenhle film trochu nastudovat.

Co lákalo na roli Ivana Trojana? To že hraje oběť politických intrik nebo to, že hraje dobrého vyšetřovatele?

"Lákalo mě obojí. proto jsem absolvoval i několik konzultací s kriminalisti, ajk se v 50. letech vyšetřovalo, aby to bylo věrohodné a nechoval jsem se jako současný kriminalista. Taky jsem chodil na střelby a podobně. Ale to podstatné asi je to poselství, že má smysl bojovat s nespravedlností a bojovat za pravdu a že čím nás bude víc, tím větší máme naději. A myslel jsem na lidi, kteří to zaplatili životem nebo zdravím."

Jaké to bylo, když jste zjistil, že vaším kolegou je Sebastian Koch, který už je velký evropský herec?

Sebastian Koch  (vlevo)
"Tak já jsem řekl bych plachý člověk, tak jsem asi myslel, že to asi nebude jednoduché, už jsem viděl, že to bude stresující mluvit s ním německy. Pak samozřejmě jsem nevěděl, jaky Sebastian je, jestli nemá nějaké hvězdné manýry. Ale pak to proběhlo dobře a člověk si uvědomí, že to všichni děláme dost podobně. taky mi pomohl s němčinou a v těch dialozích mě držel. Dokonce mi říkal svoji osobní zkušebnost, že hrál ve Francii a musel hrát ve francouzštině a že si uvědomuje, jak je to stresující a blbý zážitek."

A teď ještě trochu jiné pozadí filmu, které by mohlo zůstat ve stínu... Film patří k těm finančně náročnějším. Stál 71 milionů korun. Vedle Česka se na něm podíleli producenti ze Slovenska, Polska a Izraele. David Ondříček se nechal slyšet, že nebylo možné sehnat na film peníze. Proč? Nebylo toto téma pro producenty lákavé? To je otázka pro jednoho z producentů Kryštofa Muchu.

David Ondříček  (vlevo) a Marek Epstein
"To téma lákavé bylo, ale samozřejmě bylo jasné, že ten film bude drahý, takže vyskládat těch 70 milionů na český projekt nebylo snadné. A bylo jasné, že to musíme dělat ve velké koprodukci. Musíme žádat fondy v jednotlivých zemích. Ty přísliby tam byly, ale než se podaří to všechno zprocesovat, tak to trvá nějakou dobu a pro nás bylo rozhodující, jestli dostaneme Eurimages. S Davidem jsme si říkali, že to rozhodne. Dostali jsme 400 tisíc euro a to rozhodlo, že jsme ten film mohli udělat."

Nezkrácenou verzi příspěvku si můžete poslechnout na webových stránkách rozhlas.cz/radio_cesko.