Filmový festival v Karlových Varech provází velký zájem diváků

Třetím dnem pokračuje v Karlových Varech 35.Mezinárodní filmový festival. Od začátku jej provází velký zájem návštěvníků a fanoušků filmového plátna. Podrobnosti má Jana Peterková.

Jestliže se před zahájením MFF v Karlových Varech organizátoři obávali, zda diváci přijedou i letos, už první dny této prestižní přehlídky jejich obavy rozptýlily. Zájemců o projekce je tolik, že kapacita sálů nestačí. "Akreditovali jsme už téměř tolik filmových fanoušků, jako v minulém ročníku. A to festival teprve začíná," řekla v pátek umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová a zapochybovala, zda registrací nebylo vydáno příliš mnoho. Věří, že držitelé časových akreditací odjedou a udělají prostor těm, kteří se do Varů teprve chystají. Začátkem příštího týdne jich mají být až 2000. Příští týden má totiž navštívit karlovarské filmové klání také většina hereckých celebrit. Očekává se mimo jiné Woody Harrelson, Franco Nero, Carlos Saura či Edward Norton. Hvězdy z řad filmových tvůrců zasedli také do mezinárodní poroty hraných filmů. Připomeňme, že v jejím čele je slavný íránský tvůrce Abbas Kiarostami, držitel Zlaté palmy z Cannes. Nejmladším členem této poroty je i český režisér Saša Gedeon. Před novináři se netajil tím, že je porotcem opravdu rád.

Připomeňme ještě, že v rámci zahájení festivalu předal jeho prezident Jiří Bartoška Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu první dámě české kinematografie režisérce Věře Chytilové. V závěru festivalu toto ocenění převezme španělský režisér Carlos Saura.