Pošta: Fresh Film Fest se rychle ujal

freshfilmfest1.jpg

V dalším příspěvku se vydáme na filmový festival. Ale nečekejte slavná jména a hollywoodské hvězdy, přestože je to festival mezinárodní. Jmenuje se Fresh Film Fest, koná se sice oficiálně po čtvrté ale navazuje na tradici, která sahá mnohem dál. Místem konání jsou Karlovy Vary, které před necelými dvěma měsíci hostily Mezinárodní filmový festival. U telefonu je ředitel Fresh Film Festu Martin Pošta.

Pane Pošto, kdyby se řekněme divák spletl a přijel do Karlových Varů místo v první polovině července o 6 týdnů později, byl by hodně překvapen?

"Byl by rozhodně překvapen, protože rozsahem není Fresh Film Fest tak ohromnou akcí, jako je Mezinárodní filmový festival, i obsahově je jiný, jsou tu vidět jiné filmy, spíše ty studentské, začínajících filmových tvůrců nebo debutujících filmových tvůrců."

Filmy, které se u vás promítají, jsou zřejmě spíš krátkometrážní.

"Ano, jsou to spíše krátkometrážní filmy, ale máme i filmy dlouhometrážní, filmové předpremiéry a zvláštní uvedení filmů. Mladí tvůrci nejsou vázáni komerčními ukazateli, mohou tvořit opravdu volně a filmy jsou často hravější, i možná odvážnější, než filmy, které se běžně dostávají do distribuce. naopak ta technická stránka nemusí být vždy na špičkové úrovni. Ale právě proto myslím, že to vynahrazují kvalitou a inovativním přístupem ke zpracovávaným tématům."

Když už je to festival studentských filmů, dáváte taky prostor nějakým studijním aktivitám v oblasti filmu?

"Máme zde různé workshopy a semináře, například bych jmenoval workshop a Janem P. Muchowem, který je věnovamý hudbě ve filmu. Bude se vysvětlovat celý výrobní a tvůrčí proces od základů scénáře až po tu finální fázi, kdy je hudba zkompletovaná."

Váš festival existuje již čtyři roky. Jak se za tu dobu ujal? Zvykla si na něj veřejnost? A zvykli si na něj studentští tvůrci?

"Studentští tvůrci učitě, těch filmů, ze kterých jsme vybírali do soutěží, nám letos přišlo přes 670. Nakonec jsme vybrali asi 43 filmy z celého světa. A návštěvníci si zvykají nebo zvykli, věřím pevně, že následující dny to jenom potvrdí."

V jakých číslech se řádově pohybujete?

"V loňském roce jsme měli 2000 diváků, letos očekáváme kolem 2500. Pro srovnání, velký festival má kolem 11000 - 12000."

Čím bude letošní ročník jiný než ty předchozí?

Zajímavá bude určitě multimediální prezentace Lilith, to je počítač, který funguje na principu biofeedbacku, odečítá tep, tlak a různé biometrické údaje člověka, který s ním pracuje a na základě těchto vstupů on vytváří v počítačovém programu třídimenzionální obrazce. Také jsme letos pro návštěvníky připravili kino v řece. Do řeky Teplá jsme umístili plátno a každý večer tu promítáme jako v letním kině krátký profil Martina Scorseseho."

A kde sedí diváci? Také v té řece?

"Ne, ti diváci sedí na břehu řeky na trávě a na židlích."